Είκοσι μπουκάλια βότκα: αυτό ήταν το δώρο που πήρε για τα 86α του γενέθλια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά ο αποστολέας του προκαλεί τριγμούς που φτάνουν από τη Ρώμη ως τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο παλαιόθεν ο «Καβαλιέρε» είχε καλές σχέσεις, ωστόσο η χρονική συγκυρία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων από τη Δύση σε βάρος της Μόσχας φέρνουν τον Ιταλό επιχειρηματία και πολιτικό σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Τόσο πολύ που ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αφού ένα μήνα μετά τις εκλογές δεν έχει ακόμη βρεθεί η χρυσή τομή με την Τζόρτζια Μελόνι.

Του Μάρκου Παλαιολόγου

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι θέση για το… δώρο του Πούτιν στον Μπερλουσκόνι πήραν και οι Βρυξέλλες, με την Κομισιόν ν’ ανακοινώνει ότι η αποδοχή του δώρου του Πούτιν από τον «Καβαλιέρε» συνιστά ξεκάθαρα παραβίαση του πακέτου κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα. Ο τελευταίος ωστόσο δεν δείχνει να πτοείται: καμαρώνοντας για τα 20 μπουκάλια βότκας από το Κρεμλίνο, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος τού έστειλε και μια «γλυκιά επιστολή». Οι Βρυξέλλες πέταξαν μάλιστα με έντεχνο τρόπο το μπαλάκι στη Ρώμη, καθώς εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι στις κυρώσεις προβλέπεται η απαγόρευση εισαγωγής οινοπνευματωδών ποτών από τη Ρωσία, ωστόσο εναπόκειται στα μεμονωμένα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις κυρώσεις αυτές με τον κατάλληλο τρόπο, ζητώντας έτσι μέτρα από τις ιταλικές αρχές.

Το ζήτημα των σχέσεων του Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν δεν είναι καινούργιο και είχε απασχολήσει την Ιταλία και προεκλογικά, αφού γενικότερα η στάση της Μελόνι και των υπολοίπων κομμάτων που πρόκειται να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό απέναντι στη Ρωσία αποτέλεσε βασικό ζήτημα της προεκλογικής ατζέντας. Ο Ματέο Σαλβίνι μάλιστα, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, είχε συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τη Μόσχα, ωστόσο οι κατηγορίες σε βάρος του για χρηματοδότηση του ιδίου και του κόμματός του από ρωσικά κεφάλαια συνεχίζουν να αιωρούνται, δίχως όμως να έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα απτές αποδείξεις.

Η Μελόνι πάντως επιχειρεί από τη δική της πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της για να μην «τρομάξει» την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Τι θα κάνει όμως τότε με τους κυβερνητικούς της εταίρους; Ακόμη και αν ο Μπερλουσκόνι δεν… πιει τα 20 μπουκάλια βότκα που του δώρισε ο Πούτιν, πρόσφατες δηλώσεις του βάζουν φωτιά στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να καθίσουν στο ίδιο διαπραγματευτικό τραπέζι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι. Δεν υπάρχει κανένας δυνατός τρόπος», εμφανίστηκε να λέει σε βουλευτές του Φόρτσα Ιτάλια ο «Καβαλιέρε», κατηγορώντας παράλληλα το Κίεβο ότι επιτέθηκε πρώτο στις ρωσικές δυνάμεις υπονομεύοντας τη συμφωνία του 2014 στο Μινσκ. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε όμως ούτε η Δύση, σημειώνοντας ότι η υλική και οικονομική στήριξη που παρείχε στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται ο πόλεμος.

Αλλά και παραμονές των πρόσφατων εκλογών, ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας ότι «ο Πούτιν είχε βρεθεί σε μια δύσκολη, δραματική κατάσταση» όσον αφορά στη μονομερή προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας. Γενικότερα, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο «Καβαλιέρε» υπήρξε πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του και πολύ προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του κατά του Πούτιν. Το κρίσιμο ερώτημα συνεπώς είναι εάν όχι ο Μπερλουσκόνι, αλλά η Μελόνι εννοεί όσα λέει. Διότι, σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ν’ αποκλείσει από τον σχηματισμό κυβέρνησης το Φόρτσα Ιτάλια του «Καβαλιέρε». Ομως, τότε αφενός θ’ αποδειχθεί ότι ο… καβγάς μεταξύ τους δεν έγινε για κάποιο κυβερνητικό πόστο, όπως είχε διαφανεί αρχικά. Αφετέρου -και αυτό είναι το σημαντικότερο- ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολος.

Με απλά λόγια, ο Πούτιν θα έχει πετύχει πάλι τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να αναστατώσει την Ευρώπη και μάλιστα με «όπλο» μόλις λίγα μπουκάλια βότκα…