Στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και ζητούν ειδικοί. Σήμερα στο μεταξύ συνεδριάζει η επιτροπή εμβολιασμού για να εγκρίνει την επίσπευση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον κορωνοιό στους 4 μήνες.
Όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ 100.3, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον. Ο ίδιος τόνισε οτι στην αναμνηστική δόση έτσι και στην υποχρεωτικότητα η Ελλάδα ήταν απο τις πρώτες χώρες που κινήθηκαν γρήγορα στην Ευρωπαική Ένωση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έρχεται στον κατάλληλο χρόνο και έπρεπε πρώτα η πολιτεία να εχει εξαντλήσει όλα τα δυνατά ηπιότερα μέσα.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε χθες ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Ενώ και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, θεώρησε πιθανό το ενδεχεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξηγώντας πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση».
Τι λένε οι ειδικοί
Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι πιθανότατα πάμε πιο γρήγορα στην αναμνηστική δόση.
«Πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση… Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» σχολίασε για την επιτροπή των ειδικών.
Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Για τη μετάλλαξη Όμικρον σχολίασε «δεν είμαι σίγουρος αν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία… Έχουμε δει τρεις φορές το ίδιο έργο να έρχεται μια παραλλαγή του ιού η οποία να έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν λίγο πιο ‘χειρότερη’ κυρίως πιο μεταδοτική πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι είναι πιο μεταδοτικό, βλέπουμε άλλωστε να διασπείρεται».
Υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ ότι θα δοθεί ένα δωρεάν σελφ τεστ σε όλους μας την άλλη εβδομάδα ώστε να κάνουμε όλοι λίγο πριν τις γιορτές ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να απομονωθούν ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις γιορτές.
Επιπλέον, πρότεινε ο κ. Βατόπουλος, πριν πάμε σε όποια γιορτινή συγκέντρωση επίσης να γίνεται ένα σελφ τεστ σε όσους θα πάνε. «Εμβολιασμός, ράπιντ τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας τα 3 όπλα που πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το εμβόλιο».
Μίλησε ακόμα για έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και υπηρεσιών δημόσιας υγείας, έλλειψη οικογενειακού γιατρού που θα μπορούσε να πείσει για τους εμβολιασμούς.
«Περιμένουν τα ειδικά εμβόλια με τη μικρότερη δόση για τα παιδιά 5 με 11 ετών» διευκρίνισε ακόμα ο καθηγητής. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε υποχρεωτικό τεστ για εμβολιασμένους για να μπουν σε κλειστούς χώρους. Και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν ελαφρύτερα βέβαια, αλλά ανακυκλώνεται ο ιός.
Την πεποίθηση του ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για όλους, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο πνευμνολόγος-εντατικολόγος Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Όχι άλλη καθυστέρηση, πιστεύω ότι πια πρέπει να πάμε σε οριζόντια υποχρεωτικότητα, πάντα με κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο κ. Γρηγοράκος
Ανέφερε δε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική συσπείρωση και το πολιτικό σύστημα να πάρει μια θέση σοβαρή και υπεύθυνη για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι ένα χρόνο αφού νόσησε βαριά με κορωνοϊο, ακόμα πηγαίνει σε κέντρο αποκατάστασης για φυσικοθεραπείες και γυμναστική.
Η ιχνηλάτηση του πρώτου κρούσματος της Όμικρον
Παράλληλα, ο καθηγητής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος μίλησε για τον ασθενή μηδέν με μετάλλαξη Όμικρον που εντοπίστηκε στην Κρήτη.
«Το δείγμα από το ύποπτο κρούσμα εξετάστηκε την ίδια μέρα την οποία ήρθε στο εργαστήριο.Κανένα άλλο ύποπτο κρούσμα δεν υπάρχει στο εργαστήριο μέχρι στιγμής. Η ιχνηλάτηση έγινε άμεσα καθώς ήταν υψηλού κινδύνου κρούσμα», ανέφερε για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους.
Όπως εξήγησε ήταν αναμένόμενη η εμφάνιση του κρούσματος ,αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε την προέλευση του και ότι είναι από περιοχή που αναπτύσσεται το στέλεχος. «Κάνουμε συνέχεια τεστ σε όλες τις επαφές του και αν κάποια από αυτές εμφανιστεί θετική θα το γνωρίζουμε γρήγορα», δήλωσε στη συνέχεια.
Ο καθηγητης ωστόσο εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα της Όμικρον στην κοινότητα, καθώς υπάρχει και κινητικότητα λόγω των εορτών.«Είναι αναπόφευκτο διότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν γρήγορα», συμπλήρωσε.
«Αυτό που ανησυχεί για το στέλεχος Όμικρον είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που δίνει, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουμε ξαναδεί: πιθανότητα για υψηλότερη μεταδοτικότητα, διαφυγή από τα εμβόλια, σοβαρότερη νοσηρότητα. Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν αντικρουόμενες απόψεις. Απάντηση θα έχουμε μετά από εργαστηριακές και κλινικές μελέτες», εξήγησε ο ίδιος.