Εμβολιασμένοι –ανεμβολίαστοι –υποχρεωτικότητα κι η σιωπή ΣΥΡΙΖΑ

by MANIFESTO

Eίναι δεδομένο από τον ρεαλισμό και τη λογική ότι σε  μια εποχή που έχουν πεθάνει εκατομμύρια άνθρωποι από την πανδημία, ουδείς μπορεί να μένει ανεμβολίαστος. Ειδικά άνθρωποι που συστηματικά λόγω εργασίας τους, έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Δεν μπορεί, επί παραδείγματι το ποσοστό των νοσηλευτών που έχει εμβολιαστεί στα δημόσια νοσοκομεία να μην είναι ολοκληρωτικό και ν’ αγγίζει το 100%! Δεν μπορεί να μην είναι εμβολιασμένοι όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στην εστίαση, στον τουρισμό, στα σώματα ασφαλείας, στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων κλπ…

του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου

Υπό αυτή την έννοια η συζήτηση που άνοιξε περί του αναγκαίου κι υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, μόνο πολύτιμη μπορεί να αποδειχτεί.  Πριν όμως από αυτό, είναι σαφές ότι απαιτείται μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία που θα έχει επικεφαλής αγαπητές προσωπικότητες της κοινωνίας και όσους «μετρά» η γνώμη τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών, για να έχει επιτευχθεί το φθινόπωρο σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι σωστή. Πολύ περισσότερο είναι συνταγματική, όπως ήδη ξεκαθαρίστηκε από κορυφαίους συνταγματολόγους.  Δεν γνωρίζουμε όμως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί τούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά εκκωφαντικά, ενώ ακόμη και στις επίσημες σελίδες κομματικών  θέσεων (site  κόμματος και Αλέξη Τσίπρα) ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή προτροπή προς τους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι η ζωή τους έχει «εξευτελίσει» αφού ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τον περασμένο Νοέμβριο, ότι το εμβόλιο είναι ανύπαρκτο κι ότι η κυβέρνηση κάνει… εμπόριο ελπίδας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λαμβάνει θέση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων σε συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες. Προφανώς περιμένει να δει τις εξελίξεις και μετά να στήσει ή όχι τα … οδοφράγματα! Ανεπισήμως όμως, είδαμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται, ειδικά μετά την κριτική που άσκησαν στελέχη της Κουμουνδούρου (π.χ. Αυλωνίτου) στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή …τόλμησε να λάβει θέση και να στείλει μήνυμα σε όσους αρνούνται ή αποφεύγουν να εμβολιαστούν! Άρχισαν ήδη να ψελλίζουν κάτι περί… προσωπικών δεδομένων ή δημιουργίας πολιτών …δυο ταχυτήτων!! Κι ο Πολάκης  όμως (που αποτελεί τη φωνή Τσίπρα και …πολλάκις προπομπός του) ανάρτησε τη θέση ότι η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στο εμβόλιο, είναι… προσωπικό δεδομένο κι οτιδήποτε άλλο αγγίζει τον… φασισμό!!!

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείς να επιβάλλεις με το ζόρι σε κάποιον να κάνει το εμβόλιο. Μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείς να απολύσεις  τον νοσηλευτή ή τον γιατρό που αρνούνται να εμβολιαστούν, για κατανοητούς λόγους. Δεν μπορείς και να τον «αποβάλλεις» από την κοινωνία.  Ούτε να του βάλεις «πέναλτι» στην ιδιωτική του ασφάλιση όπως συζητείται στις ΗΠΑ, αφού στη χώρα μας η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι διαδεδομένη σε μεγάλο φάσμα της κοινωνίας.

Άρα; Τι γίνεται; Πώς θα πειστεί ο αρνητής του εμβολίου ότι δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του μα ούτε και τους άλλους;

Η απάντηση είναι και πάλι η επικοινωνία. Μαζί με λίγο χρόνο για να μπορέσει να βρει εμβόλιο που εμπιστεύεται, αφού τώρα κυκλοφορούν όλα στην αγορά.

Διαφορετικά; Υποχρεωτικότητα κι όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να πάει σπίτι του. Με απόλυση ή έστω με άδεια άνευ αποδοχών… Ουδείς μπορεί να βάζει τη δημόσια υγεία στο μπλέντερ της άγνοιας ή των ιδεοληψιών του.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα