Την ώρα που κανείς δεν έχει ξεχάσει τους 102 νεκρούς στο Μάτι, επενδύουν στις φλόγες για την πολυπόθητη ρεβάνς.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Να κερδοσκοπήσει πολιτικά ακόμη και με τις πυρκαγιές επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που βλέπει ότι δημοσκοπικά όχι απλώς δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, αλλά βαδίζει πλησίστιος προς νέα ήττα.

Η πυρκαγιά στη Βούλα το Σαββατοκύριακο με ταυτόχρονη εκδήλωση τριών διαφορετικών εστιών και ειδικών καιρικών συνθηκών με πολύ αέρα έγινε αμέσως αντικείμενο ωμής πολιτικής εκμετάλλευσης, με στόχο τη φθορά της κυβέρνησης και την αποκόμιση πολιτικού οφέλους για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το εντυπωσιακό, αν όχι κωμικοτραγικό, είναι ότι αυτό το κάνει ένα κόμμα που θα βαρύνεται ιστορικά και αιωνίως με την τραγωδία των 102 νεκρών στο Μάτι και το θέατρο Τσίπρα και των υπουργών εκείνο το τραγικό βράδυ, την ώρα που υπήρχαν ήδη θύματα.

Ενώ όλοι, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες, προειδοποιούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι, επομένως ο στόχος είναι η καλύτερη δυνατή πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ότι «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης» με τις γνωστές καραμέλες περί «αποτυχίας του επιτελικού κράτους» κ.λπ.

 

Λαϊκισμός και τυμβωρυχία

Οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φανεί από νωρίς και γι’ αυτό θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν όσο εκδηλώνονται οι –αναμενόμενες– πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η εμπρηστική συνταγή γνωστή: κυνισμός, λαϊκισμός, τυμβωρυχία και πολιτικά παιχνίδια πάνω σε αποκαΐδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πυρκαγιά στη Βούλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, έσπευσε για δεύτερη συνεχή ημέρα να κατηγορήσει για όλα την κυβέρνηση.

Οπως είπε, «οι πρώτες φωτιές του Ιουνίου μάς έφεραν ξανά αντιμέτωπους με το περσινό σκηνικό. Καταστροφές και καμένα σπίτια μέσα στον αστικό ιστό. Αλλά για τον κ. Οικονόμου όλα λειτούργησαν βάσει πρωτοκόλλου. Εφτασε μάλιστα στο σημείο αυτοθαυμασμού να πει ότι η φωτιά στη Βούλα δείχνει πως ‘‘κινούμαστε στον σωστό δρόμο’’».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, «έναν χρόνο μετά το αρνητικό ρεκόρ με 1,3 εκατ. στρέμματα γης καμένα, οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση της πυροσβεστικής, καταρρέουν μπροστά στα χιλιάδες οργανικά κενά της Υπηρεσίας και τις εικόνες πυροσβεστών να δίνουν τη μάχη με κουβάδες μέσα στην Αθήνα.

Η κυβερνητική αδιαφορία αναδεικνύεται και από τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου Ιστιαίας πως δεν έχει γίνει τίποτα στη Βόρεια Εύβοια έναν χρόνο μετά. Τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης ξέρει μόνο να κάνει φιέστες και να δίνει υποσχέσεις. Τις δύσκολες ώρες κρύβεται πίσω από επιτελικούς και συνεργάτες. Ομως δεν θα κρύβεται για πολύ. Ερχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής».

 

Επιλεκτική αμνησία

Δυστυχώς για τον κ. Ηλιόπουλο και το κόμμα του, κανείς δεν ξεχνάει τις αντίστοιχες επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. στο Μάτι, οπότε τίθεται ένα ζήτημα για το ποιος αποφάσισε στην Κουμουνδούρου ότι οι πυρκαγιές είναι προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δώσει τη «γραμμή». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι «το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε άσχημα» και πρόσθετε, αποκαλύπτοντας και το ύφος της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει και φέτος, «πολύ φοβάμαι ότι πίσω από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τη δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, υπάρχει η ίδια ανεπάρκεια, τα ίδια ελλείμματα συντονισμού, ενός κρατικού μηχανισμού που εδώ και καιρό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτήν τη φορά δικαιολογίες δεν υπάρχουν».

Αλλωστε, την ώρα που οι φλόγες απειλούσαν τα νότια προάστια της Αθήνας το Σάββατο, ο Νάσος Ηλιόπουλος έσπευδε να δηλώσει ότι η λύση για τις φωτιές είναι να… ξαναγίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα θα λυθούν ως διά μαγείας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθημερινά σε όλα τα μέτωπα αποδεικνύει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή», σημείωνε.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”