Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν τη δυνατότητα των Ελλήνων ομογενών να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Και την Πέμπτη βρέθηκε στο Βερολίνο για να τους πεί πως «δυστυχώς δεν μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καθιερωθεί η ψήφος των ομογενών, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για επιχείρηση της κυβέρνησης να νοθεύσει το αποτέλεσμα. Αρνήθηκε με κάθε τρόπο να υπερψηφίσει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, αποχώρησε από ψηφοφορίες και κατέστησε αποτρεπτική την όποια παρέμβαση που απαιτεί εκ του Συντάγματος 200 ψήφους στη Βουλή για να προχωρήσει.

Και όμως βρέθηκε στο Βερολίνο για να μιλήσει σε ομογενείς και τους είπε τα εξής:

«Σε αυτές τις εκλογές που για πρώτη φορά θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, οι Έλληνες πολίτες και ορισμένοι Έλληνες όμως ομογενείς Έλληνες πολίτες που ζείτε στη Γερμανία -δυστυχώς όχι όλοι, διότι ο νόμος που ψηφίστηκε τελικά είναι ένας νόμος πολύ περίπλοκος και δεν δίνει τη δυνατότητα στους ομογενείς να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, αλλά μονάχα σε αυτούς που εδώ και 35 χρόνια ζουν εδώ αλλά έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα, αλλά θα υπάρξει ένας αριθμός ομογενών που θα ψηφίσουν-, οι Έλληνες πολίτες λοιπόν καλούνται σε αυτές τις εκλογές, που για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δηλαδή της ισοτιμίας της ψήφου, οι συσχετισμοί δύναμης στις εκλογές θα αντιστοιχούν με τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, οι Έλληνες πολίτες λοιπόν καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει».

Κάθε περαιτέρω σχόλιο είναι τουλάχιστον περιττό. Ο εμπαιγμός όμως των ομογενών στους οποίους απευθύνθηκε μόνο και μόνο για να διασύρει τη χώρα και να υποστηρίξει όσο λέει και εντός Ελλάδας περί δημοκρατίας και άλλων τινών, είναι εμφανής. Πολύ δε περισσότερο όταν έθεσε εμπόδια για τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου.