Ο Εμμανουήλ Καραλής τα κατάφερε και πάλι, αυτή τη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Και κατέκτησε το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο, χάλκινο, στο επί κοντώ και με άλμα στα 5.90 μ., γεμίζοντας χαρά τους πάντες στην εκστασιασμένη Ελλάδα. Πολλοί βλέπουν την επιτυχία και τη χειροκροτούν και πολύ καλά κάνουν. Διότι η αριστεία πρέπει να επιβραβεύεται. Ομως, είναι αμφίβολο αν οι πολλοί κατανοούν πόση προπόνηση, πόσος κόπος γενικότερα, αλλά και πόσος πόνος, πόσες στερήσεις και πόσες θυσίες κρύβονται πίσω από ένα ολυμπιακό μετάλλιο ή πίσω από ένα μετάλλιο σε πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και στα πανελλήνια. 

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο ολυμπιονίκης Εμμανουήλ Καραλής «ξεχείλισε» συναίσθημα: «Τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, το ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης. Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24. Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα». Και πρόσθεσε: «Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ, να είμαστε όλοι οι Ελληνες ένα. Να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τις προσπάθειες των αθλητών, αναμένουμε κι άλλα μετάλλια. Η αγάπη που έχω λάβει από τον κόσμο δεν υπάρχει, τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους». 

Ναι, είναι αλήθεια. Ο κόσμος λατρεύει τους πρωταθλητές μας, ενθουσιάζεται με τους νικητές, τους δείχνει ποικιλοτρόπως την αγάπη του. Τους αγκαλιάζει, τους θεωρεί εκφραστές του, ενσαρκωτές των ονείρων του. Εχουμε μεγάλη ανάγκη από υγιή πρότυπα, έχουμε μεγάλη ανάγκη από αθλητές που ξεπερνούν εαυτούς και φτάνουν στην κορυφή, εκεί όπου πετούν οι αετοί. Εχουμε μεγάλη ανάγκη από επιβεβαίωση ότι η κοινωνία μας εξακολουθεί να βγάζει «διαμάντια». Αυτό καθησυχάζει τον κόσμο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Οσο για το ηρωικό πρότυπο που τόσο μισούν οι θιασώτες της ισοπέδωσης, παραμένει ακλόνητο και προστατεύει την κοινωνική συνοχή. 

Μαθήματα ζωής 

Στα λόγια του διακριθέντος Εμμανουήλ Καραλή αντικατοπτρίζονται όλα όσα υφίσταται ένας αθλητής για να φτάσει ψηλά, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στα κιτάπια της Ιστορίας. Για εκείνον ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Υπέστη τον ρατσισμό και πέρασε και από τη στενωπό της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού και δη σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν οι δυνατότητες διαχείρισης κρίσεων είναι συγκεκριμένες. «Είμαι κουρασμένος και πλήρως εξαντλημένος. Σταματάω εδώ τη σεζόν. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση, πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Χρειάζομαι να κάνω ένα διάλειμμα για να βρω πίσω το χαμόγελό μου», είχε γράψει στα κοινωνικά μέσα στη διάρκεια του 2022. Κι όμως, βγήκε δυνατός, πολύ δυνατός, ολυμπιονίκης. Και «καθάρισε» και για τον εαυτό του και για εμάς όλους, δίνοντας παράλληλα μαθήματα ζωής σε όλους όσοι δοκιμάζονται. Και εξακολουθεί να βάζει τον πήχη πολύ ψηλά: «Θέλω να βλέπω τα έξι μέτρα, θα το κάνω σύντομα, φέτος ή του χρόνου. Είναι στα άμεσα πλάνα μου και των προπονητών μου. Αυτό το μετάλλιο μου δίνει κίνητρο για ακόμη περισσότερα. Αν πηδήξεις έξι μέτρα μπαίνεις στο Πάνθεον. Είναι κάτι ιστορικό. Είμαι έτοιμος. Ξέρω ότι θα το κάνω, είμαι 100% σίγουρος». Και εμείς είμαστε σίγουροι ότι ο σπουδαίος επικοντιστής μας θα τα καταφέρει. Το όριό του είναι πλέον ο ουρανός. 

Τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, οι επιτυχίες των αθλητών μας, μας κράτησαν όρθιους, δίνοντάς μας ελπίδα και κατευνάζοντας εντάσεις. Σήμερα οι άθλοι συνεχίζονται, με την Πολιτεία και τους χορηγούς να δίνουν το παρών και τον ελληνικό αθλητισμό να κάνει προφανή άλματα και στα ομαδικά και στα ατομικά σπορ. Ολα αυτά αναδεικνύουν υγεία. Ας ελπίσουμε πως όσο περνάει ο χρόνος, όλο και περισσότεροι νέοι θα επιλέγουν την οδό του αθλητισμού για το σήμερα και το αύριό τους.