Η Εμμανουέλα Κατζουράκη είναι νεότατη. Η αθλήτρια από τα Χανιά χρίστηκε ολυμπιονίκης, κερδίζοντας στο Παρίσι την 5η θέση στο σκιτ σκοποβολής (πέρασε πρώτη στον τελικό). Είναι η πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το μέλλον της διαγράφεται λαμπρότατο. Η ίδια δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «ο τελικός δεν μου βγήκε, ένιωθα εντάξει, ήταν ωραία, θέλει όμως και αυτό το κλικ, λίγο να σου βγει… Δύσκολη εμπειρία σίγουρα, όμορφη εμπειρία σίγουρα, πολύ διαφορετική, ήμουν πολύ προετοιμασμένη ότι είναι απλά ένας άλλος αγώνας και όντως προσπάθησα πάρα πολύ να το δω έτσι… Είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, θεωρώ πρέπει λίγο να το ζήσεις, για να καταλάβεις πόσο διαφορετικό είναι από τους υπόλοιπους αγώνες». 

Ο προπονητής της Γιώργος Σαλαβαντάκης δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για την Εμμανουέλα σήμερα. Η 5η θέση αυτή για μένα ήταν μαγική… Η Εμμανουέλα, θέλω να ξέρετε, έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχει αφήσει τις σπουδές της πίσω, εδώ κι ένα χρόνο είναι φοιτήτρια Φαρμακευτικής, τα έχει αφήσει πίσω όλα και νομίζω ότι δικαιώθηκε». 

Πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2023, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο Μπακού είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, κερδίζοντας και τη συμμετοχή της στο Παρίσι. Ολα τα παραπάνω είναι σπουδαίες επιτυχίες, αν μάλιστα ληφθούν υπόψη όλα όσα έπρεπε να υπερβεί η Χανιώτισσα αθλήτρια, προκειμένου να αναδειχθεί στις κορυφαίες αθλήτριες στο σκιτ. Φοιτήτρια Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη, ανήκει στους επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών. Εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 επέβαινε στο μοιραίο τρένο· βρισκόταν σε ένα από τα τελευταία βαγόνια και σώθηκε. Τραυματίστηκε μάλιστα ελαφρά. Κι όμως, λίγες ημέρες μετά, τον Μάρτιο του 2023, ταξίδεψε στην Ντόχα, συμμετέχοντας στην ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής Πήλινου Στόχου Qatar 2023. Ακατάβλητη δύναμη ψυχής! «Δεν είναι καλά. Προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Επέλεξε να αγωνιστεί και όχι να καθίσει σπίτι της. Της είπα ότι δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, να κάνει ό,τι νιώθει εκείνη καλύτερο. Δεν μιλάει καθόλου, επέλεξε να μείνει σιωπηλή, το περνάει μόνη της. Δεν μπορούμε να την πιέσουμε. Μακάρι να το ξεπεράσει γρήγορα, όσο δυνατόν είναι αυτό. Σίγουρα είναι αγωνίστρια. Ηθελε να είναι μαζί μας, από το να κάτσει σπίτι. Ελπίζω να της κάνει καλό. Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ενδιαφέρει η ψυχική της ηρεμία. Θα είμαστε δίπλα της. Πάμε για τους αγώνες με μισή καρδιά όλοι μας», είπε τότε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Σαλαβαντάκης. 

«Δόξα τω Θεώ» 

Από την πλευρά της, η μητέρα της είχε δηλώσει στο Flash News ότι η κόρη της «είναι καλά, δόξα τω Θεώ. Ενα διάστρεμμα έχει στα πόδια. Ηταν στη σχολή της, είχε κατέβει στην Αθήνα για ραντεβού στο πλαίσιο της σκοποβολής και στο γυρισμό για να επιστρέψει στη σχολή της αποφάσισε να πάρει τρένο. Το μόνο που ήθελα να ακούσω είναι ότι το παιδί μου είναι καλά. Δεν τη ρώτησα λεπτομέρειες ή σε ποιο βαγόνι ήταν. Ηθελα μόνο να ακούσω ότι ήταν καλά. Εμένα το παιδί μου είναι καλά. Δυστυχώς, κάποιες άλλες οικογένειες σήμερα δεν το λένε αυτό. Οπότε δεν μπορώ να πω τίποτα… Μόνο ότι ευχαριστώ την Παναγία, τίποτα άλλο». Τον Ιανουάριο του 2023, η Εμμανουέλα Κατζουράκη είχε κερδίσει το ασημένιο στο ατομικό και το χάλκινο μετάλλιο στο μεικτό (με τον Γιάννη Γκογκολάκη) στο Παγκόσμιο Κύπελλο Πήλινου Στόχου ISSF 2023. 

Μιλώντας στο «Marie Claire» τον περασμένο Ιούνιο, η σπουδαία αθλήτριά μας τόνισε: «Δεν νομίζω να καταλαβαίνουν πολλοί πόση αυτοσυγκράτηση, σωματικό και ψυχολογικό έλεγχο και αντοχή απαιτεί για να πετύχει κανείς 121 στα 125 δισκάκια για να περάσει στον τελικό. Και μετά από εκεί, για τον ίδιο τον τελικό απαιτείται άλλη τόση προσπάθεια. Μιλάμε για κινούμενο στόχο, βολές σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Πολύ μικρή απόκλιση από την κατάλληλη κίνηση μπορεί να σου κοστίσει το στόχο. Και από αυτά τα λάθη, σου “επιτρέπονται” κατά μέσο όρο 3 με 5. Στα 125. Δεν έχουμε δεύτερες ευκαιρίες όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι εξαιρετική η ακρίβεια που χρειάζεται για έναν πολύ μικρό στόχο… Θέλει πολλές θυσίες για οτιδήποτε κάνεις προκειμένου να γίνεις καλύτερος: πολλές ώρες προπόνηση, συχνά αποχή από εξόδους, βόλτες και γιορτές. Θέλει πολλή κατανόηση από τους ανθρώπους σου, από την οικογένεια και τους φίλους σου. Είναι κάτι για το οποίο ξοδεύεις πολύ χρόνο και ενέργεια και καταλαβαίνω πως δεν είναι για όλους. Βάζεις προτεραιότητες στο τι θες. Για εμένα κάτι τέτοιο αξίζει όταν σε ωθεί να αναπτυχθείς. Να έχεις ένα συνεχές κίνητρο να σηκωθείς το πρωί». 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Εμμανουέλα Κατζουράκη θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια με τις επιτυχίες της και όλα δείχνουν πως θα είναι πολλές. Η συνέχεια, λοιπόν, αναμένεται συναρπαστική.