Αφού έσπειρε τον πανικό σε όλη τη Ρωσία, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να είναι έτοιμος να βάλει τέλος στις μετακινήσεις των στρατευμάτων του εντός της Ρωσίας, όπως ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Όπως αναφέρθηκε ο Λουκασένκο «ενεργώντας σε συμφωνία με τον Πούτιν, μίλησε στον επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ο Πριγκόζιν συμφώνησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Παράλληλα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στο τραπέζι έπεσε και μάλιστα επήλθε και συμφωνία που εγγυάται την ασφάλεια των μαχητών της Wagner.

Λίγο αργότερα σε ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν ακούγεται να δηλώνει πως για να αποφευχθεί η αιματοχυσία επιστρέφουν στις βάσεις τους οι στρατιώτες τους.

Tass: Συμφωνία Λουκασένκο - Πριγκόζιν

Το ρωσικό πρακτορείο Tass κάνει λόγο για συμφωνία ανάμεσα στον Λευκορώσο ηγέτη και στον ιδρυτή της Βάγκνερ για παύση της προέλασης.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο αρχηγός της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζνι, αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας για αποκλιμάκωση και εκεχειρία.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Να σημειωθεί ότι ο Λουκασένκο ήταν ο πρώτος από τους στενούς συμμάχους του Πούτιν με τους οποίους επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας φέρεται να έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και να έχει καταφέρει να πείσει τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner προκειμένου να σταματήσει η ένταση ανάμεσα σε εκείνον και τον Πούτιν.

Σφοδρές μάχες μεταξύ στρατού και Βάγκνερ - Οχυρώνεται η Μόσχα

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι στρατιωτικές αρχές της Ρωσίας, μετά την ένοπλη ανταρσία της ομάδας μισθοφόρων της Βάγκνερ. Ήδη, Ρώσοι στρατιώτες έχουν οργανωθεί στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενώ την ίδια ώρα βίντεο δείχνουν τους Τσετσένους στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό και τανκς, να κατευθύνονται στο Ροστόβ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε στο κανάλι του, στο Telegram, πως τσετσενικός στρατός και οι μαχητές της ρωσικής φρουράς έχουν φύγει για τις περιοχές έντασης στη Ρωσίας. Ο επικεφαλής της Τσετσενίας τόνισε ότι η εξέγερση πρέπει να κατασταλεί, συντασσόμενος πλήρως με όσα είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. Ο Καντίροφ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε «προκλητικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να εργάζεται στο Κρεμλίνο, δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος εργάζεται στο Κρεμλίνο», τόνισε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε διάφορες αναφορές σε κανάλια στο Telegram πως ο Πούτιν φέρεται να έφυγε από τη Μόσχα και βρίσκεται, για λόγους ασφαλείας, σε μία από τις κατοικίες του σε άλλη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ασφαλείας στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, οι μαζικές εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν και η πόλη έχει τεθεί σε καθεστώς αντιτρομοκρατικής προστασίας. Αυτή την ώρα, η κατάσταση γύρω από το παλάτι του Κρεμλίνου είναι ήρεμη.

Ανεστάλη η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, ανεστάλη προσωρινά σήμερα εν εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας από την Wagner, ανέφεραν οι αρχές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αναβολή των ποδοσφαιρικών αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν σήμερα στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επιβολής του αντιτρομοκρατικού καθεστώτος.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν τόνισε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ότι δεν έχουν τεθεί περιορισμοί για τις μετακινήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών που εισέρχονται και εξέρχονται από την ρωσική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ώστοσο ότι οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Ο Πούτιν υπογράφει νόμο που επιτρέπει φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει την φυλάκιση για 30 ημέρες όσων παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Μινσκ και η Τεχεράνη στο πλευρό της Μόσχας

Το Συμβούλιο Ασφάλειας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Μινσκ εξακολουθεί να είναι σύμμαχος της Ρωσίας και ότι οι εσωτερικές διαμάχες «είναι ένα δώρο για τη Δύση, συνολικά».

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε σε αντίδραση για την ανταρσία της Wagner στη Ρωσία.

Το Ιράν υποστηρίζει την τήρηση των νόμου και της τάξης στη Ρωσική Ομοσπονδία και θεωρεί ότι τα τελευταία γεγονότα αποτελούν εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας.

Τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν την παραπάνω δήλωση, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Πούτιν-Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στη Ρωσία σε σχέση με την ένοπλη εξέγερση της Wagner, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα σε σχέση με την απόπειρα ένοπλης εξέγερσης», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο Ερντογάν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στα βήματα της ρωσικής ηγεσίας.

Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 είχε επικοινωνία ο Ζ.Μπορέλ

Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 είχε επικοινωνία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ενεργοποίησε και το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει: «Είχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».

Πούτιν: Για τη μισθοδοσία της Βάγκνερ προορίζονταν τα χρήματα που εντοπίστηκαν στη Αγία Πετρούπολη

Ο υπεύθυνος της Βάγκνερ,Γεβγένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι τα κουτιά με ρευστό χρήμα που εντοπίστηκαν σε οχήματα κοντά στο γραφείο του στην Αγία Πετρούπολη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) προορίζονταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας, αλλά και άλλα έξοδα των μαχητών της αναφερόμενης εταιρίας μισθοφόρων.

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές ρωσικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για ποσό 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (47 εκατομμυρίων δολαρίων) που εντοπίστηκαν μέσα σε χάρτινες κούτες.

Μάχες του ρωσικού στρατού με τη Βάγκνερ στη Βορονέζ

Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν περί προδοσίας και η απάντηση της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ ότι θα αλλάξει η ηγεσία της Ρωσίας κλιμακώνουν την ένταση. 

Πλέον, ο ρωσικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Βορονέζ όπου αυτόπτες μάρτυρες έχουν μιλήσει στο πρακτορείο Reuters και για κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων της Βάγκνερ.

Σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, διακρίνεται δεξαμενή πετρελαίου έξω από τη Βορονέζ που έχει πάρει φωτιά, μετά από μάχες μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η δεξαμενή χτυπήθηκε από ρωσικό ελικόπτερο με στόχο να καταστραφούν οι προμήθειες της οργάνωσης. Επίσης, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλλαγας της Βάγκνερ στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την πόλη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Βάγκνερ φέρεται να κατέρριψαν ένα αεροσκάφος Antonov του ρωσικού στρατού πάνω από τη Βορονέζ. 

Ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μάχες σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες έξω από τη Βορονέζ, κατά τη διάρκεια των οποίων χτυπήθηκε το αυτοκίνητο μιας οικογένειας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν σοβαρά η σύζυγος και η κόρη του.  

Την εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Βορονέζ, Αλεξάντερ Γκούσεφ. «Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης».

Η Βορονέζ απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Ροστόφ, το οποίο η Βάγκνερ δήλωσε ότι ελέγχει. 

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον σε βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με τους υπουργούς των Εξωτερικών της G7 και τον ύπατο απεσταλμένο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αφού μισθοφόροι της Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο μερικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Νότια Ρωσία.

“Οι ΗΠΑ θα μείνουν συντονισμένες με τους συμμάχους τους, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται”, έγραψε ο Μπλίνκεν στο Twitter.