Πενήντα ηγέτες από όλον τον κόσμο δέχθηκαν την προσκληση της Μελόνι και παρευρέθησαν στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ για να βρούν λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως σημειώνεται από τα διεθνή πρακτορεία οι ελπίδες για μια πραγματική πρόοδο περιορίζονται λόγω της απουσίας της Ρωσίας. Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Οι Ελβετοί οικοδεσπότες δήλωσαν ότι περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρευρεθούν στη συνάντηση στο θέρετρο Bürgenstock . Αναμένονται επίσης περίπου 100 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων φορέων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών. Αν και η χώρα του δεν συμμετείχε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε την Παρασκευή το σπάνιο βήμα να θέσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου. Το Κίεβο τις κατήγγειλε ως χειριστικές και παράλογες.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί από διάφορες χώρες από την Βρετανία ως τον Ισημερινό και η Κένυα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ άλλων από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Στην Ελβετία βρίσκεται και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία. Η Κίνα, η οποία υποστηρίζει τη Ρωσία, έμεινε εκτός της εκδήλωσης. Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία θα απαιτούσε τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας και έχει διατυπώσει τις δικές της προτάσεις για την ειρήνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: στηρίζουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι
Στο Μπούργκενστοκ όπου παρέστη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο Ζελενσκι και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ζελένσκι: Θα γραφτεί ιστορία
Παρά την απουσία της Ρωσίας από τη σύνοδο κορυφής στο θέρετρο Bürgenstock με θέα τη λίμνη της Λουκέρνης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε προσερχόμενος ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στο να «γραφτεί ιστορία. Καταφέραμε να επαναφέρουμε στον κόσμο την ιδέα ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο και να εγκαθιδρύσουν μια δίκαιη ειρήνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρόεδρο της Ελβετίας Βιόλα Άμερντ. Μιλώντας αργότερα στη διάσκεψη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τον ενδεχόμενο τερματισμό της σύγκρουσης. «Στην πρώτη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, πρέπει να καθορίσουμε πώς θα επιτύχουμε μια δίκαιη ειρήνη, ώστε στη δεύτερη να μπορέσουμε ήδη να καταλήξουμε σε ένα πραγματικό τέλος του πολέμου», είπε.
Κάμαλα Χάρις για Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν ζητά διαπραγμάτευση αλλά συνθηκολόγηση
«Χθες ο Πούτιν κατέθεσε μια πρόταση. Ωστόσο, πρέπει να πούμε την αλήθεια: δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά συνθηκολόγηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στη διάσκεψη. Η αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου «καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της άμυνας της Ουκρανίας»
Φον ντερ Λάιεν: Να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία
«Χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της» σημείωσε η επικεφαλής της Κομισιόν και πρόσθεσε «πρέπει να δεσμευτούμε ξανά ότι θα τηρήσουμε σταθερά τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.