Την ώρα λοιπόν που ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του κάνουν όνειρα –ή ασκήσεις επί χάρτου– για την προσάρτηση του… Καναδά και της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, η Ευρώπη αρχίζει να χάνει την υπομονή της με τον Ελον Μασκ. Ο οποίος όμως, πλέον, δεν δρα ως ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ή σχολιαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ως μέλος του (κυβερνητικού) επιτελείου του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη 

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι παρεμβάσεις του προκαλούν έντονες αντιδράσεις, καθώς φτάνουν ακόμη και στην ευθεία ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις αρκετών ευρωπαϊκών κρατών. 

Ο Μασκ, κατά κύριο λόγο, έχει ανοίξει μέτωπα με τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει εκεί. Για την ακρίβεια, έχει ανοίξει μέτωπο στη μεν Γερμανία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τον απερχόμενο καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη δε Βρετανία με την κυβέρνηση των Εργατικών και τον πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. 

Ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, με δεδομένη την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου, είναι φανερή η προσπάθεια του Μασκ να αβαντάρει την ακροδεξιά και συγκεκριμένα το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις που αγγίζουν και τις Βρυξέλλες. 

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, αφού πρώτα υποστήριξε ότι ο Στάρμερ θα πρέπει να παραιτηθεί, ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ από τις ΗΠΑ –δηλαδή από τη διοίκηση Τραμπ, στην πράξη, στην οποία συμμετέχει πλέον και ο ίδιος– να απελευθερώσουν τον βρετανικό λαό από την τυραννική κυβέρνηση των Εργατικών. Εξάλλου, την ίδια στιγμή, ο Μασκ εξήρε τις προσπάθειες της Τζόρτζια Μελόνι για το μεταναστευτικό στην Ιταλία, ενώ ανακοινώθηκε η συνεργασία της ιταλικής κυβέρνησης με τις εταιρείες του Μασκ για επενδύσεις. 

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι ιδιαίτερα σκληρή υπήρξε η αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν κατά του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. «Δέκα χρόνια πριν, ποιος θα φανταζόταν –εάν μας το έλεγαν– ότι ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο θα υποστήριζε ένα νέο κίνημα διεθνούς αταξίας και θα παρέμβαινε απευθείας σε εκλογές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Γερμανία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, δίχως πάντως να κατονομάσει τον Μασκ. 

Ακόμη και ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «είναι ανησυχητικό πώς ένας άνθρωπος με πελώρια πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεράστιους οικονομικούς πόρους αναμειγνύεται με τόσο άμεσο τρόπο σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών». 

Σημειώνεται ότι και η χώρα του οδεύει σε εκλογές το φθινόπωρο και ενδεχομένως γι’ αυτό έδρασε… προληπτικά, αφού ο Μασκ δεν έχει προσώρας κάνει κάποια δήλωση ή παρέμβαση που ν’ αφορά την πολιτική ζωή της Νορβηγίας. 

Επιμένει ωστόσο στις παρεμβάσεις του στη Γερμανία, αφού αύριο έχει προγραμματίσει ένα ψηφιακό «ραντεβού» με τη συμπρόεδρο της AfD, Αλίς Βάιντελ, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά ανοιχτά την υποστήριξή του στο κόμμα που έχει χαρακτηριστεί φιλοναζιστικό στη Γερμανία και επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις υποψίες ότι οι επιθέσεις στον Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες δεν ήταν τυχαίες και τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επιχείρησε να υποβαθμίσει. 

Η κατάσταση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να προχωρήσουν σε νομικά μέτρα έναντι της πλατφόρμας Χ, περιορίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη δράση του Μασκ και τις παρεμβάσεις του. 

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας, αφού η άσκηση δίωξης σε βάρος του φαντάζει δύσκολη, σύμφωνα και με ανάλυση του Politico. Ορθώς λοιπόν επισημαίνεται πως σ’ αυτήν τη φάση το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό και ηθικό, αφού ο Μασκ διακινδυνεύει την ομαλή σχέση και συνεργασία των ΗΠΑ με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν παραδοσιακό τους σύμμαχο. 

Και, βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Μασκ δρα εντελώς μόνος του ή στην πραγματικότητα αποτελεί «λαγό» του Τραμπ για όσα σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να κάνει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη, αφού υπενθυμίζεται ότι έχει απειλήσει ευθέως με οικονομικό και εμπορικό πόλεμο με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα.