Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας σχετικά με την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων που απαιτείται να τηρούνται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις της πρόληψης και της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και των βασικών αδικημάτων αυτών και χορηγούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εθνικού σχεδίου δράσης καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Επιτροπή Στρατηγικής αποφάσισε το 2020 τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη συγκέντρωση πληροφοριών από κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο, «οι εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές, περιλαμβανομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των αρμοδίων αρχών, καθώς και των δικαστικών, εισαγγελικών, αστυνομικών, φορολογικών αρχών και υπηρεσιών, τηρούν πλήρη και ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τομείς ή θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται ετησίως από τον Κεντρικό Συντονιστικό Φορέα και διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σήμερα η συλλογή των στατιστικών αυτών δεδομένων είναι μια μη αυτόματη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, όπως αυτοί αναφέρονται στον νόμο, διαβιβάζουν τα στατιστικά δεδομένα αρμοδιότητάς τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Η δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο συλλογής και θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίησή τους για τον έλεγχο του συστήματος πρόληψης και καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα εγγραφούν ως χρήστες, εκτός της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές, περιλαμβανομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης, των αρμόδιων αρχών,  και στην οποία, κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης την οποία θα λαμβάνουν, θα καταχωρίζουν τα στατιστικά στοιχεία αρμοδιότητάς τους.

Με τον τρόπο αυτόν ο Κεντρικός Συντονιστικός Φορέας (δηλαδή, το Τμήμα Δ΄ – Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές, που υπάγεται στη γενική γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών) θα συγκεντρώνει αυτόματα, από τις αρμόδιες αρχές, τα πλήρη και ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία τα οποία αυτοί τηρούν, και θα διαβιβάζονται κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογική αναβάθμιση η Ελλάδα φθάνει στα επίπεδα του αμερικανικού IRS που θεωρείται από τις πιο άρτιες σε όλον τον πλανήτη υπηρεσίες για το ξέπλυμα χρήματος. Με την ολοκλήρωση του έργου η χώρα μας θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο και από σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.