Οτι η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου είναι γνωστό. Το εργοστάσιο μάλιστα γίνεται με την κομβική υποστήριξη του Πούτιν.

Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών και των δύο χωρών, ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία. Πόσοι θα είναι συνολικά, πού θα βρίσκονται και κυρίως πότε θα λειτουργήσουν. Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι η μία μονάδα, που βρίσκεται στο Ακούγιου, είναι έτοιμη και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει, χωρίς να προσδιορίσει όμως τον ακριβή χρόνο. Αλλοι τρεις υποσταθμοί πυρηνικής ενέργειας ετοιμάζονται, είπε, και είναι προγραμματισμένοι να λειτουργήσουν το 2028, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει προγραμματισμός να λειτουργήσει ακόμα ένας πυρηνικός σταθμός, στη Σινώπη.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε να μιλάει για τα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας και πληροφόρησε τον πρωθυπουργό ότι η Τουρκία προγραμματίζει να δημιουργήσει στο μέλλον και έναν άλλον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως είπε, θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί στη Θράκη. Και ακριβώς στο σημείο αυτό ο κ. Ερντογάν διατύπωσε στον κ. Μητσοτάκη την πρόταση για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα, λέγοντας πως όταν και όποτε λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Θράκης, θα μπορούσε να παρέχει από εκεί ηλεκτρική ενέργεια και στις δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε πως εάν αυτό του το είχε προτείνει πριν από 20 χρόνια μπορεί και να το συζητούσε, ωστόσο τώρα η Ελλάδα κάνει μεγάλη στροφή στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η συζήτηση έκλεισε κάθετα.