Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Νίκος Παπανδρέου και Δημήτρης Τσιόδρας προειδοποιούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί στα φάρμακα απειλούν τη δημόσια υγεία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, καλώντας την Κομισιόν να αντιδράσει αναλόγως.
Παρά την προσωρινή αναστολή των ανακοινώσεων για αύξηση των δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ— που μετατέθηκαν για την 1η Αυγούστου — Έλληνες ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις στους ασθενείς και τις διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού. Ζητούν συντονισμένη αντίδραση από την Ε.Ε.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει προθυμία να εξετάσουν την αμερικανική πρόταση για ενιαίο δασμό 10% σε ευρύ φάσμα εξαγωγών. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν εξαιρέσεις από υπάρχοντες ή προτεινόμενους τομεακούς δασμούς, ιδίως σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά, ημιαγωγούς και εμπορικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), και ο Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και μέλος της επιτροπής SANT, υποστηρίζουν και οι δύο ότι η επιβολή δασμών στα φάρμακα θα είχε σοβαρές συνέπειες για την πρόσβαση των ασθενών και τη δημόσια υγεία.
Τονίζουν την ανάγκη για ξεκάθαρη και αρχών ευρωπαϊκή απάντηση, ώστε να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες ζημιές.
Απειλή για την εφοδιαστική αλυσίδα και την πρόσβαση των ασθενών
Ο Τσιόδρας δήλωσε στο Euractiv: «[…] χρειαζόμαστε πλέον μια εμπορική συμφωνία με αμοιβαίο όφελος», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να καταστήσει σαφές στην αμερικανική κυβέρνηση πως, λόγω του υψηλού βαθμού αλληλεξάρτησης στον συγκεκριμένο τομέα, η επιβολή δασμών θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού και να οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων.
Για τον Παπανδρέου, η δημόσια υγεία πρέπει να υπερισχύσει των εμπορικών αντιπαραθέσεων.
«Η αντίδρασή μας πρέπει να αντικατοπτρίζει τόσο τις αξίες μας όσο και τη δέσμευσή μας σε ανθεκτικά, με επίκεντρο τον ασθενή, συστήματα υγείας», δήλωσε στο Euractiv, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς στα φάρμακα ως «επίθεση στη δημόσια υγεία», που πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.
«Τα μέτρα αυτά αποτελούν άμεση απειλή για την πρόσβαση των ασθενών σε βασικές θεραπείες και θέτουν σε κίνδυνο τη διατλαντική φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα», προειδοποίησε.
Κατά τον Παπανδρέου, όλες οι ιατρικές τεχνολογίες πρέπει να εξαιρεθούν από τέτοια προστατευτικά μέτρα, καθώς δεν πρόκειται απλώς για προϊόντα· «είναι ζωτικά μέσα φροντίδας, από τα οποία εξαρτώνται καθημερινά οι ασθενείς».
Έκκληση προς την Επιτροπή
Ο Τσιόδρας υποστήριξε ότι η Επιτροπή πρέπει να επιμείνει στην εξαίρεση των φαρμακευτικών προϊόντων από κάθε δασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα φαρμάκων για τους Έλληνες και Ευρωπαίους ασθενείς.
«Πέρα από τις κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι επιθυμούμε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού τομέα, ο οποίος, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος, συμβάλλει καθοριστικά στην ευρωπαϊκή οικονομία», υπογράμμισε.
Ο Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το ανοικτό και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί και να παράγει στρατηγικά σημαντικά φάρμακα.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, έχω ήδη στηρίξει τη διακομματική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται μια σθεναρή και αρχών απάντηση στις προτεινόμενες από τις ΗΠΑ δασμολογικές επιβαρύνσεις στα φάρμακα», εξήγησε.