Με μετακίνηση κτηνιάτρων από τη… Μυτιλήνη λένε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγίου ότι θα αντιμετωπιστεί το –πολύ σοβαρό– πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων στη Λήμνο. Πρόβλημα που είναι απόρροια της παραίτησης και των δύο γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας από τις υπηρεσίες του νησιού μέσα σε λίγους μήνες – κι ενώ οι ανάγκες που υπάρχουν, όπως λένε οι ντόπιοι επιχειρηματίες, είναι για τουλάχιστον τέσσερις.
Οι αγρότες ζήτησαν ακόμα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να αιτηθούν στο υπουργείο τη μετακίνηση ζώων για σφαγή εκτός Λήμνου, μιας και δεν υπάρχουν νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων, και στο νησί σφάζουν σε πολύ χαμηλές τιμές. «Στη Λήμνο σφάζουμε αρνιά για 2,5 ευρώ το κιλό», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Λήμνου, Γιώργος Τζαρίμης, και «η Περιφέρεια συμφωνεί με το αίτημά μας», τόνισε.
Όπως είπε στο «Μανιφέστο» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νησιού, Ευστράτιος Τσομπανέλλης, υπήρξαν δύο παραιτήσεις κτηνιάτρων μέσα σε λίγους μήνες. Η πρώτη επειδή ο επί 30 χρόνια τοπικός κτηνίατρος και άλλοτε υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Μπουλώτης, έλαβε ειδική άδεια καθότι διορίστηκε έμμισθος αντιδήμαρχος. Η, δε, κτηνίατρος που είχε πάρει τη θέση μετά από προκήρυξη, την άνοιξη του 2024, παραιτήθηκε μόλις μερικούς μήνες μετά, τον Νοέμβριο, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.
Στη συνέχεια η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, όπου υπάγεται το τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου, ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αποσταλούν τα απαραίτητα έγγραφα στον επόμενο επιλαχόντα του διαγωνισμού αλλά από τον Δεκέμβριο δεν έχει κουνηθεί… φύλλο. «Είναι θέμα προέδρου του ΑΣΕΠ που πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να κινήσει τις διαδικασίες», είπε ο κ. Τσομπανέλλης.
Δανεικός από Λέσβο
Όσο για τη θέση του κ. Μπουλώτη; Από τη στιγμή που έλαβε ειδική άδεια, δεν προβλέπεται αναπλήρωσή της, εκτός κι αν υπάρξει πρωτοβουλία με την προκήρυξη νέας θέσης – αρκετά δύσκολο όμως. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Λήμνος έχει πλέον κτηνίατρο μόνο δύο φορές την εβδομάδα, που έρχεται με το καράβι από τη Λέσβο…
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως η Λήμνος έχει περί τα 100.000 αιγοπρόβατα, τα οποία δεν μπορεί να διοχετεύσει στην αγορά αν δεν δώσει έγκριση κτηνίατρος, πολλώ δε μάλλον όταν από το φθινόπωρο υπήρξε ρητή απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ελέω των κρουσμάτων ευλογιάς στα ζώα του νησιού. Μερικοί ντόπιοι, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, άφησαν αιχμές για πλημμελείς ελέγχους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, ενώ άλλοι στάθηκαν στις υπερπροσπάθειες, όπως είπαν, που κάνει ο κ. Τσομπανέλλης για την αναπλήρωση των εν λόγω δύο θέσεων.
Από τις 31 Οκτωβρίου, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει στην Ελλάδα να μετακινεί αιγοπρόβατα στο εξωτερικό απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, απόφαση που κοινοποίησε στους ενδιαφερόμενους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τα σοβαρά κενά στελέχωσης στο Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, από τη στιγμή που στο νησί δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος ή συμβασιούχος κτηνίατρος.
Δέσμευση για λύση
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει γίνει μία αίτηση για θέση κτηνιάτρου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου μέσα στο 2025, έχει εγκριθεί και θα συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του προσεχούς Μαρτίου, ούτως ώστε να καλυφθεί η θέση της παραιτηθείσας κτηνιάτρου. Από το υπουργείο έδειξαν μάλιστα καλή θέληση αναφορικά με το ζήτημα, πως αν ζητηθεί από τον δήμο ή την περιφέρεια να υπάρξει και δεύτερος κτηνίατρος, θα φροντίσουν να ξεκινήσουν τις ανάλογες διαδικασίες…