Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας συμφώνησαν να διεξάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Όπως ανακοινώθηκε, η ημερομηνία καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες της επικειμένης συνάντησης θα αποφασιστούν σύντομα.
Επί του παρόντος πάντως το ΥΠΕΘΑ δείχνει να τηρεί στάση αναμονής αξιολογώντας τα «απόνερα» των τουρκικών αντιδράσεων από την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην τουρκική πρωτεύουσα. Η αιρεσιμότητας της ελληνικής πλευράς σχετίζεται με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία το προσεχές χρονικό διάστημα και από το κατά πόσο θα επιχειρήσει να σηκώσει τους τόνους της έντασης στο Αιγαίο, τόσο σε φραστικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συνεννοήσεις τόσο μεταξύ των σχετικών διευθύνσεων, όσο και με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να αρχίσει να σχηματίζεται η λίστα των ανθρώπων που θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα. Σε θεσμικό επίπεδο, στο Πεντάγωνο εξετάζεται, για πρώτη φορά, το σενάριο αντί του ΓΕΕΘΑ να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο ίδιος εμφανίζεται ως υπέρμαχος της τήρησης μιας πιο σκληρής στάσης ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο και στην Ν.Α Μεσόγειο, έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου σε δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα το πιθανότερο η προετοιμασία και υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας να τεθεί εκ νέου υπό το «καπέλο» του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, έστω και εάν και ο ίδιος για δικούς του λόγους θα προτιμούσε να αποφύγει τη σχετική ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμάται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να τεθεί ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Φασούλας, ο οποίος θεωρείται άριστος γνώστης των συζητήσεων αναφορικά με τα ΜΟΕ, αφού παλαιότερα συμμετείχε σε αυτές και ο ίδιος.
Συμμετοχή ΥΠΕΞ
Μέχρι ώρας ερωτηματικό παραμένει εάν σε αυτόν τον νέο κύκλο συζητήσεων για τα ΜΟΕ θα συμμετάσχουν και διπλωμάτες, δεδομένης της διαδικασίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιούν μεταξύ τους τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο 62ος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Εάν τελικά αποφασιστεί η συμμετοχή και εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών στη συζήτηση ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για τα ΜΟΕ, τότε στην αποστολή εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθούν επίσης ένας εμπειρογνώμονας της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και ο επικεφαλής της Δ4 Διεύθυνσης πρέσβης κ. Νικόλαος Αργυρός.
Πάντως η συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΞ στις συζητήσεις για τα ΜΟΕ, θεωρείται περίπου επιβεβλημένη μιας και τα ζητήματα που θίγονται αφενός έχουν και διπλωματική διάσταση αφετέρου αφορούν σε τεχνικά ζητήματα που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, ξεφεύγοντας έτσι από το γνωστικό αντικείμενο των στρατιωτικών.
Σε ότι αφορά την ουσία των σχετικών συζητήσεων, μιας και εν πολλοίς τα ΜΟΕ έχουν συμφωνηθεί, άσχετα από το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους δεν τηρούνται από τουρκικής πλευράς, αυτές αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τεχνικά ζητήματα και θέματα χαμηλής πολιτικής που αφορούν «ήπιες δράσεις» των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι τούρκοι θα επιχειρήσουν να φέρουν για πολλοστή φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια σειρά από θέματα που αφορούν πάγιες διεκδικήσεις τους και τις οποίες η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε φορά να συζητήσει, όπως π.χ η αναγνώριση 6 μιλίων αντί για 10 του Εθνικού μας Εναέριου Χώρου, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.α.
Να σημειώσουμε πως στον προηγούμενο κύκλο επαφών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, οι τούρκοι είχαν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μία δέσμη 9 σημείων(technical measures) ναυτικής ασφάλειας αλλά και «αεροπορικής συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, ζητώντας μεταξύ άλλων, να μην γίνονται υπερπτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από τα πολεμικά τους πλοία αλλά ούτε και αυτά να «κλειδώνονται» από τα ραντάρ των ελληνικών όπλων όταν διαπλέουν το Αιγαίο.