Την Πάτρα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής περιπ η οποία αποτελείτο από την πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα μέλη της ολομέλειας, καθηγητές Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Προσερχόμενη στην περιφέρεια, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, δήλωσε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε τους ανθρώπους που πρότειναν η κοινωνία, η περιφέρεια και οι πόλεις, να στηρίξουν το ιστορικό τους παρελθόν και να πάρουν δυνάμεις από την μεγάλη παρακαταθήκη που έχει για τον τόπο μας η Επανάσταση και με τις ίδιες αξίες να προχωρήσουμε σήμερα».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «τιμάμε την επέτειο προετοιμάζοντας και σχεδιάζοντας το μέλλον μας».

Μετά το τέλος της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του, ότι «η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την ιστορία του Ελληνισμού τα τελευταία 3.000 χρόνια, είναι η γη του Ολυμπισμού, της φλόγας, της συναδέλφωσης και της ειρήνης, αλλά είναι ταυτόχρονα και η γη των Καλαβρύτων και του Μεσολογγίου, δηλαδή της φλόγας της Επανάστασης και των αγώνων των Ελλήνων για την αναγέννηση της πατρίδας μας».

Επίσης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης επεσήμανε ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Δυτική Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε δράση και σε όλες τις μελλοντικές δράσεις για αυτό το σκοπό». «Θεωρούμε» πρόσθεσε, ότι «η συνεργασία μας από δω και στο εξής θα είναι όλο και στενότερη και δημιουργικότερη, αφού τόσο η Επιτροπή»Ελλάδα 2021″ όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν κάθε λόγο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο Ελληνισμός έχει παρελθόν, έχει παρόν, αλλά έχει και μέλλον».

Μιλώντας στην συνέχεια η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, δήλωσε ότι «ο περιφερειάρχης εκπροσωπεί μία περιοχή, η οποία είναι από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, για αυτό με το δίκιο του αισθάνεται υπερήφανος και υπεύθυνος, διότι σε πολλά από αυτά τα σημεία ξεκίνησε να χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης, που μας έκανε όλους ελεύθερους και θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, έχοντας ήδη πολύ καλή συνεργασία».

«Γι’ αυτό το σκοπό», συνέχισε, «δουλεύει μία μεγάλη ομάδα και στόχος είναι, όχι απλώς το πώς θα γιορτάσουμε, αλλά να δει πως τα ιστορικά στοιχεία, που είναι μοναδικά στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπορούν να έρθουν στο παρόν, να μας βοηθήσουν να οπλιστούμε και να ετοιμάσουμε με πρωτοτυπίες το αύριο».

Όπως επεσήμανε η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, «κοινωνοί αυτής της προσπάθειας είναι όλοι οι πολίτες, για αυτό έχει σημασία να συνεργαζόμαστε, διότι οι πολίτες είναι αυτοί που θα εισπράξουν νέους τρόπους δράσης και προτάσεις που στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, στην νεοφυή επιχειρηματικότητα και ουσιαστικά θα είναι η σφραγίδα του ΄21 και θα πουν γιορτάσαμε αυτή την επέτειο, που είχε μέσα αγώνα για ελευθερία, ηρωισμό, γενναιότητα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μετά τον περιφερειάρχη, η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συναντήθηκε, στο δημαρχείο της πόλης, με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, όπου συζήτησαν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε την πρόεδρο της Επιτροπής ότι καταρτίζεται, από τον δήμο, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην Επανάσταση του 1821 και στην πορεία της πόλης μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά της, η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η ιστορία που έχει η Δυτική Ελλάδα είναι ουσιαστικά τα πρώτα και πολύ σημαντικά σκιρτήματα της Επανάστασης», προσθέτοντας: «Η Πάτρα είναι ένας δήμος που βρίσκεται κοντά σε πολλά τοπόσημα και περιμένουμε να βοηθήσετε, ώστε αυτά να γίνουν γνωστά, αλλά να ξεκινήσει και κάτι, το οποίο θα κρατήσει την επόμενη ημέρα».

Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος έδωσε στην Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο που καταγράφει γεγονότα και στιγμές από την Επανάσταση του 1821 στην Πάτρα και στην Αχαΐα, το λεύκωμα «Χαρτών Μνήμες Πάτρα 1831-1943», καθώς επίσης και το λεύκωμα που παρουσιάζει την Πάτρα πριν από μισό αιώνα<, με το φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή.