Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Ecofin, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη – μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε από τις Βρυξέλλες, όπου διεξήχθη το Eurogroup, πως «η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία. Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.

Τα δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ecofin, είναι αυτά που υποβλήθηκαν πριν το τέλος Απριλίου και έχουν λάβει το πρώτο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα εθνικά σχέδια της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας.

Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή. Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα δεν αναμένεται να γίνει μια εις βάθος συζήτηση για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC). Τα δώδεκα σχέδια αναμένεται να επικυρωθούν με συναίνεση και στη συντριπτική πλειονότητα, τα κράτη μέλη συμμερίζονται τις λεπτομερείς εκτιμήσεις της Επιτροπής. Τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Κροατίας και της Λιθουανίας που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση του Ecofin περί τα τέλη Ιουλίου.

Εικοσιτέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.

Τζεντιλόνι: Σημαντική μέρα

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να εγκριθούν», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών.

«Αυτή είναι η πραγματική εκκίνηση των εθνικών σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση γι’ αυτές τις δώδεκα χώρες», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό που η επίσημη έγκριση αυτών των εθνικών σχεδίων έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται καθ’οδόν.

«Αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και στις χώρες και θα επιτρέψει στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να το κάνουμε να πετύχει. Η σημερινή επίσημη απόφαση είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τα εθνικά σχέδια, όμως το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και χρόνια θα είναι το αποφασιστικό κομμάτι αυτού του άνευ προηγουμένου προγράμματος», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας.