ΕΛΚ: Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εκλέγει πρόεδρο τον Τουσκ: Ομιλητής στο Συνέδριο ο Πρωθυπουργός

193
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ζάγκρεμπ στην Κροατία το 13ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) συγκεντρώνει το ενδιαφέρον από 19-21 έως Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 2000 εκπροσώπων της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

 Του Μανώλη Μαυρομμάτη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μαζί με τον αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς πρόσωπα του συνεδρίου ως οι πρόσφατοι νικητές των εθνικών εκλογών στις χώρες τους.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την Ευρώπη οι “μεγάλοι” της ΕΕ θα είναι παρόντες. Ανάμεσα τους η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, της οποίας η ομιλία αναμένεται με ενδιαφέρον λίγες μόλις ώρες μετά την τρυκυμιώδη επιλογή του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκτός από τη θεματολογία που θα αναπτύξουν οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΕΛΚ με σημαντικό ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, γενικού γραμματέα, 10 αντιπροέδρων και του ταμία της πολιτικής ομάδας.

Μετά από παρουσία 26 χρόνων στους θεσμούς του κοινοβουλίου και την προεδρία του ΡΡΕ ο γάλλος Ζοζέφ Ντόλ, ιστορικό στέλεχος της προεδρίας  Νικολά Σαρκοζί και του ΕΛΚ, αφήνει τη θέση του  με ομόφωνη απόφαση στον μέχρι σήμερα πολωνό πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ! Ο Τούσκ είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Όπως και ο μέχρι τώρα Λόπεθ Ιστούριθ “Τόνο” ο οποίος με την επιτυχημένη πορεία του στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση Αθνάρ, λίγα χρόνια νωρίτερα, θα συνεχίσει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΡΡΕ!

Εκεί που αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη θα είναι η εκλογή 10 από τις 12 υποψηφιότητες αντιπροέδρων. Εκτός από συγκεκριμμένα ονόματα με εμπειρία και θεσμικούς ρόλους, τόσο στις κυβερνήσεις τους όσο και στην Κομισιόν τα οποία φέρονται ώς φαβορί, υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι έξ ίσου ικανοί και χρήσιμοι που θα διεκδικήσουν θέσεις αντιπροέδρων.

Το tomanifesto.gr έχει στη διάθεση του τους 12 διεκδικητές των 10 θέσεων που είναι οι εξής:

1) Μάκ Αλλιστερ  (Γερμανία).

2) Μάρτιν Τέλ  (Ιρλανδία)

3)  Μουρεσάν  (Ρουμανία)

4)  Αβερωφ Ν.  ( Κύπρος )

5)  Ορπο  (Φινλανδία)

6)  Φράνκ Πρέστ  ( Γαλλία).

7)  Στεφαννί  ( Σλοβενία)

8)  Αντόνιο Ταγιάνι  (Ιταλία)

9)  Ντε Λάγκεν  (Ολλανδία)

10) Μαρίγια Γκάμπριελ  (Βουλγαρία)

11)  Χάαν   (Αύστρία)

12)  Ορανγέλ ( Πορτογαλία)

Για την θέση του ταμία ένας ο υποψήφιος. Πρόκειται για τον γερμανό χριστιανοκοινωνιστή από τη Βαυαρία Κριστιαν Σέμιτ. Ο Έλληνας πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ισπανικού ΡΡΕ  Πάμπλο Κασάδο, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, τον  αυστριακό Κούρτς, κ.α.

Στο Ζάγκρεμπ είναι προσκεκλημένος και θα συμμετέχει σε συσκέψεις και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ώς μέλος του Τhink Tank  του ΕΛΚ. Στο συνέδριο θα πάρει μέρος ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι 8 ευρωβουλευτές της Ν.Δ, αλλά και τρείς υπουργοί της κυβέρνησης. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σημειωτέον ότι η Ν.Δ εκπροσωπείται με 16-18 αριθμό ψήφων.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην εύρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν της Επιτρόπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr