Μία πολύ σημαντική είδηση μετέδωσε το ευρωπαϊκό μέσο, Euronews, το οποίο και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι η Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο Qatar Gate αφήνεται ελεύθερη με ηλεκτρονική επιτήρηση.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή αφέθηκε ελεύθερη από τον κύριο Κλεζ και μπορεί να πάει σπίτι της υπό ηλεκτρονική επιτήρηση. Δεν θα κάνω περισσότερα σχόλια, πέρα από το γεγονός ότι είναι μια λογική απόφαση, που πήρε πάρα πολύ καιρό για να ληφθεί», δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

Η 44χρονη ευρωβουλευτής κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ύστερα από ένα σύστημα δωροδοκίας που αφορούσε “μεγάλα χρηματικά ποσά” που φέρεται να καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι αθώα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η  απόφαση ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, μόνη έγκλειστη για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate παρέμενε η ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά και την απελευθέρωση υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης του Βέλγου Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο Ταραμπέλα ήταν ο τελευταίος που αποφυλακίστηκε για την πολύκροτη υπόθεση αφού είχαν προηγηθεί αυτές του Φραντσέσκο Τζόρτζι, όσο και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της υπόθεσης, πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Οι δύο τελευταίοι είχαν συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, κρατούνταν κατά τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί, στη φυλακή ως «τρόπαιο» του εισαγγελέα. Η ίδια έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο ομολογίας σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσής της υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης. Επιμένει στην αθωότητά της και κατηγορεί τις βελγικές Αρχές τόσο για την σκληρή τους στάση όσο και για την αργή εξέλιξη των ερευνών.

Η Εύα Καϊλή έχει συμπληρώσει τέσσερις και πλέον μήνες κράτησης στις φυλακές Χάρεν.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι η Εύα Καϊλή θα μένει σε άλλο σπίτι, ξεχωριστά από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η Εύα Καϊλή ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εμπλέκεται στο Qatargate, η οποία παρέμενε προφυλακισμένη, πράγμα που είχε οδηγήσει και σε αρνητικά δημοσιεύματα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η Liberation. Με την απόφασή του, ο ανακριτής δέχεται ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την προφυλάκισή της – δηλαδή ο κίνδυνος να αποδράσει ή να αλλοιώσει στοιχεία.

Δείτε το έγγραφο της απόφασης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ: 

kaili1

Ο Παντσέρι και η συμφωνία

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, έχει έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές.

Στις 18 Ιανουαρίου ο Παντσέρι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας», σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας και για τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν». Σε αντάλλαγμα για τις «πολύτιμες πληροφορίες» που θα δώσει στους εισαγγελείς, θα εκτίσει μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Η σύλληψη

Η ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη Καϊλή κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον εγχώριο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τον διευθυντή ΜΚΟ «No peace without justice» Νικόλο Ταλαμάνκα. Και οι τρεις είχαν αποφυλακιστεί το προηγούμενο διάστημα.