Μετά από κατάθεση Μανιαδάκη προέκυψαν νέα στοιχεία με τη δικαιοσύνη να ανασύρει από το αρχείο και τις υποθέσεις των Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

 

Γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Νέες περιπέτειες για την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία από κοινού με τους δύο πρώην επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, μπαίνουν και πάλι στο επίκεντρο έρευνας της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις ημέρες τους αναφορικά με τη σκευωρία Novartis.

Αφορμή στάθηκε πρόταση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Δημήτρη Σακελλαρόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι είχε ασκηθεί εναντίον των τριών πρώην εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης για τις πράξεις «της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων με τη μορφή της επέμβασης σε σύστημα προσωπικών δεδομένων, ανακοίνωσης και γνωστοποίησης σε μη δικαιούμενα πρόσωπα», σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento».

Η δικογραφία στάλθηκε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία έκρινε ότι οι επίμαχες κατηγορίες δεν αφορούσαν πολιτικό αδίκημα, άρα το Ειδικό Δικαστήριο δεν είχε αρμοδιότητα να τις εξετάσει, παραπέμποντας στην τακτική Δικαιοσύνη!

Σε ό,τι αφορά τους Ντζούρα και Μανώλη «… ο 12ος τακτικός ανακριτής Αθηνών στις 08.04.2022 με το υπ’ αριθμόν 275/2022 έγγραφό του προς τον αντεισαγγελέα ΑΠ Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος είχε αρχειοθετήσει τη δικογραφία ως προς τον αιτούντα κατηγορούμενο Μανώλη Στυλιανό και Χρήστο Ντζούρα, επικαλούμενος ως νέο στοιχείο την από 16.03.2022 ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Νικολάου Μανιαδάκη του Γεωργίου, ζήτησε την ανάσυρση της υπόθεσης ως προς τους ανωτέρω (Μανώλη Στυλιανό και Χρήστο Ντζούρα). Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ευάγγελος Ζαχαρής με το υπ’ αριθμόν 2335/2022 έγγραφό του ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο ως προς τους ανωτέρω, διότι όπως ο ίδιος αναφέρει από την εξέταση των νεοτέρων στοιχείων εκρίθη ότι δικαιολογείται η επανεξέταση της υπόθεσης», σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρόπουλο, όπως γράφεται στo ieidiseis.gr.

Επί της ουσίας, τα τρία πρόσωπα, η Ελένη Τουλουπάκη και οι Ντζούρας-Μανώλης, διώκονται για διαρροές στοιχείων της υπόθεσης σε τρίτα πρόσωπα παραβιάζοντας το απόρρητο αλλά και τα προσωπικά δεδομένα! Τροφοδοτούσαν, με άλλα λόγια, διάφορα «κανάλια» επικοινωνίας για τη δημιουργία κλίματος και πολιτική αξιοποίηση των στοιχείων. Η ίδια η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς έχει αναφερθεί ονομαστικά στον εκδότη της εφημερίδας «Documento», αρνούμενη κατά την απολογία της οποιαδήποτε σχέση μαζί του και αποδίδοντας τις διαρροές στους κουκουλοφόρους μάρτυρες πάνω στους οποίους χτίστηκε όλη η σκευωρία.

Τον δρόμο για τη νέα δίωξη άνοιξε νέα κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη, η οποία, σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, προσθέτει επιπλέον στοιχεία στην υπόθεση, τα οποία και θα πρέπει να επανεξεταστούν. Για αυτό και βγαίνει από το αρχείο η υπόθεση Στυλιανού-Ντζούρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 12ος τακτικός ανακριτής Αθηνών απέστειλε έγγραφο προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Ζαχαρή στις 8 Απριλίου 2022 ζητώντας την ανάσυρση της υπόθεσης, επικαλούμενος «ως νέο στοιχείο την από 16.03.2022 ένορκη κατάθεση του Νικολάου Μανιαδάκη». Ο Ευάγγ. Ζαχαρής έκανε δεκτό το αίτημα, διότι «από την εξέταση των νεότερων στοιχείων εκρίθη ότι δικαιολογείται η επανεξέταση της υπόθεσης».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ελ. Τουλουπάκη, η οποία στις 6 Δεκεμβρίου 2022 απέστειλε ενώπιον της ανακρίτριας του Β΄ ανακριτικού τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά, Ευφροσύνης-Μαρίας Ντόρτου, υπόμνημα επικαλούμενη λόγους απόλυτης ακυρότητας της δίωξής της. Στις 8 Δεκεμβρίου 2022 η ανακρίτρια του Β΄ τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιώς εξέδωσε διάταξη βάσει της οποίας απορρίφθηκε η αίτηση.

 

Η αντίδραση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς

Σε υπόμνημά της η Ελ. Τουλουπάκη, αντί να απαντά στα ουσιώδη, τη διαρροή του περιεχομένου των καταθέσεων, πετά την μπάλα στην εξέδρα σημειώνοντας πως «ουδόλως πιέστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες» ενώ επιχειρεί να διαφύγει υποστηρίζοντας ότι «για τα ίδια πραγματικά περιστατικά που περιγράφονται στο αόριστο και αβάσιμο κατηγορητήριο έχει ήδη εκδοθεί η από 07.07.2020 διάταξη αρχειοθέτησης δικογραφίας ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Λάμπρου Σοφουλάκη, περίπου 270 σελίδων». Αυτό που δεν σχολιάζει είναι πως αυτήν τη φορά δεν διώκεται για πολιτικές πράξεις, αλλά για υπηρεσιακή παράβαση ενώ έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία.

Η δε υπερασπιστική γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις των δικηγόρων της Γιάννη Μαντζουράνη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, οι οποίοι –ούτε λίγο ούτε πολύ– μιλώντας στο «Documento» κάνουν λόγο για πράξη… αντεκδίκησης ενώ «δείχνουν» ως το βαθύ λαρύγγι της υπόθεσης τον Νίκο Μανιαδάκη, χωρίς παρ’ όλα αυτά να εξηγούν πώς εκείνος είχε γνώση για τις καταθέσεις των υπολοίπων και τα στοιχεία της υπόθεσης.