Νέα αύξηση των τιμών στα τρόφιμα αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά μπλοκάροντας τα λιμάνια της Ουκρανίας. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία είναι ο “σιτοβολώνας της Ευρώπης”, η δημιουργία ελλείψεων σε αποθέματα αναμένεται να παρασύρει σε ανοδική πορεία τις τιμές παγκοσίμως, σε μια περίοδο όπου τα κράτη και οι λαοί τους πλήττονται ήδη από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Ο εκβιασμός Πούτιν λαμβάνει χώρα και ενόψει του χειμώνα, που αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ανθρώπων ανά τον πλανήτη, με την πείνα να καραδοκεί ως απειλητική πραγματικότητα. “Οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία να διαταράξει αυτές τις κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση πως άνθρωποι και οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα αλλιώς θα πεινάσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια τοποθέτησή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.
Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποιώντας για παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Ρωσία από την πλευρά της ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία «επ’ αόριστον» διότι δεν μπορεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων», μετά την επίθεση που δέχθηκε ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα, όπως υποστηρίζει.
Τους κινδύνους παγκόσμιας επιστιστικής κρίσης που εγκυμονούν οι εξελίξεις, καταδεικνύει η κομβική σημασία της Ουκρανίας για τη διατροφή του πλανήτη. Συγκεκριμένα, τo 2021 η Ουκρανία ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο τρίτος σε καλαμπόκι και κριθάρι. Λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας. Την Κυριακή δεν υπήρξε καμία κίνηση φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
ΟΗΕ: Η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί» βάσει της συμφωνίας από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία το Σαββατοκύριακο. Η ανάρτηση στο Twitter του Αμίρ Αμπντουλά, του συντονιστή της πρωτοβουλίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, έγινε αφού Τουρκία και Ουκρανία κατέληξαν με τον ΟΗΕ σε ένα σχέδιο για τα πλοία που αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας.
Ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι συμφώνησε με την Ουκρανία και την Τουρκία να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά. Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.
Όταν υπογράφηκε η συμφωνία για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης από τρία λιμάνια της Ουκρανίας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ σημείωνε ότι περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από «οξεία πείνα» εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων και υψηλών τιμών που προκλήθηκαν εν μέρει από τον πόλεμο.
Η Γαλλία στρέφεται προς τις χερσαίες μεταφορές σιτηρών
Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από την συμφωνία για την εξαγωγή δια θαλάσσης των ουκρανικών σιτηρών. «Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (…) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Μαρκ Φενό.