Μια νομοθετική πρωτοβουλία που χρειάζεται ιδιαιτέρως λεπτούς χειρισμούς εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να μπει τέλος στη δυνατότητα που έχουν σχηματισμοί να διεκδικήσουν ψήφο σε εκλογές ενώ συνδέονται με αποδεδειγμένες κατηγορίες για σύσταση και λειτουργία εγκληματικών οργανώσεων.
Μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ουσιαστικά την παρέμβαση που εξετάζει η κυβέρνηση και η οποία θα επιτρέπει στον Άρειο Πάγο να μην εγκρίνει τη συμμετοχή κομμάτων και σχηματισμών στις εκλογές εφόσον συσχετίζονται με πρόσωπα ή με κόμματα στελέχη των οποιών έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε «οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια, τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» για να επισημάνει με νόημα ότι «τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε σύντομα».
Το κόμμα… Κασιδιάρη και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «Δούρειος Ίππος» για την επάνοδό του στην Βουλή έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την προσοχή της κυβέρνησης. Το θέμα εξετάζεται με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει συνθήκες ακύρωσης της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Μάλιστα θεωρείται βέβαιο πως σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα το πρωί της Κυριακής δείχνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει διακομματική στήριξη. Στην περίπτωση δε που δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε όποιος αποφυγει να πάρει θέση θα είναι και υπόλογος έναντι των ψηφοφόρων.
Ως εκ τούτου αυτό που απομένει είναι να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με τρόπο που δεν θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματική η όποια πρωτοβουλία ληφθεί.
Σημειώνεται πως συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι είναι εφικτή αυτή η παρέμβασή, χωρίς φυσικά να λείπουν και αυτοί που εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι αντίθετη προς τα όσα πρεσβεύει το άρθρο 51 του Συντάγματος.
Σε κάθε περίπτωση με την νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού όλοι θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους.