Εκτεθειμένος ο Αλέξης Τσίπρας από την επιλογή του να εγκλωβιστεί σε μια τακτική που στόχο είχε να δείξει μια δήθεν καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία της Κυβέρνησης, δεν θα ψηφίσει ούτε την ρύθμιση για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις εξ αιτίας του δικού του νόμου, του νόμου Κατρούγκαλου που έφερε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Η απόφασή του να μη μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες τον έχει οδηγήσει στο περιθώριο, ειδικά σε ότι αφορά ρυθμίσεις που αφορούν τη στήριξη κοινωνικών ομάδων και ευάλωτων πολιτών αλλά και αυτές που δίνουν μια ανάσα, όπως αυτή  που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις δόσεις για παλαιές και νέες οφειλές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Βουλή. Θα καταγγείλει την κυβέρνηση υποστηρίζοντας  πως δίνει ψίχουλα καθώς και ότι ήδη ο πληθωρισμός έχει εξανεμίσει τόσο τις αυξήσεις όσο και το έκτακτο βοήθημα και φυσικά θα επαναλάβει, δια των στελεχών του τα όσα θα δώσει μόλις γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή τα δεκάδες δισεκατομμύρια που θα δώσει, ειδικά στους συνταξιούχους, μαζί με την 13η σύνταξη δηλαδή το… βοήθημα που ο Αλέξης Τσίπρας είχε βαπτίσει έτσι λίγο πριν τις ευρωεκλογές του Μάϊου του 2019.

Και ενώ θα μπορούσε έστω να υποστηρίξει πως θα πεί ένα “Ναί” δεδομένου ότι έστω και αυτά τα ψίχουλα για κάποιους συμπολίτες και ειδικά τους συνταξιούχους αποτελούν μια ανάσα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκωθεί και θα φύγει την ώρα της ψηφοφορίας. Και αυτό στο πλαίσιο της εμμονής του Αλέξη Τσίπρα και μια τακτικής να φέρει στο προσκήνιο εμφυλιοπολεμικές και άλλες λογικές, ανάλογες με αυτές που κυριαρχούσαν στη χώρα τον προηγούμενο αιώνα και την περίοδο που πάλι ο ίδιος πάλευε να ανέλθει στην εξουσία (πριν το 2015 δηλαδή).

Μετατρέπει εαυτόν σε εθνική εξαίρεση και για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων και για ένα βοήθημα προς κατηγορίες συνταξιούχων που βρέθηκαν να χάνουν τις αυξήσεις που ίσχυσαν για την πλειοψηφία εξ αιτίας δικού του νόμου. Νόμου που έφερε ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την περήφανη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο ενός τρίτου αχρείαστου μνημονίου, προκειμένου να πειστούν οι… θεσμοί και να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώπης και ευρώ.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα και στο θέμα της έκτακτης αυτής βοήθειας θα επιβεβαιώσει απλά πως μοναδικός του στόχος είναι η πόλωση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το προεκλογικό του αφήγημα στήνεται με αυτή τη βάση και τον καταγγελτικό λόγο χωρίς προτάσεις και πρόγραμμα.

Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, χαρακτηριστική. «Εγώ» είπε «θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά. Και είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσετε στον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση. Γιατί, παραδείγματος χάρη, αναλώνει όλο του το χρόνο να μας λέει πόσο «αντιδημοκρατικοί» και «κακοί» είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο, να παρουσιάζει μια εικόνα μιας χώρας η οποία είναι σε απόλυτη καταστροφή, σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό το οποίο βιώνουν οι πολίτες»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Προσέξτε, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά δεν βουλιάζει η Ελλάδα οικονομικά
σήμερα, είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη στην ανάπτυξη. Άρα, το ερώτημα είναι για τον κ. Τσίπρα, γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική»

Και να καταλήξει σημειώνοντας πως «εγώ προσωπικά έχω απάντηση: γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και
προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του ’19. Γι’ αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά».

Μόνο που με αυτή την τακτική αναδεικνύει την άρνησή του να συμβάλει στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και των ευάλωτων ομάδων και ταυτόχρονα την απουσία ενσυναίσθησης σε δύσκολες στιγμές.