Καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις από την επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι μια νέα, περιορισμένη μείωση έως και 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να αποκλείονται άλλες επιλογές εφόσον επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Το κύμα αβεβαιότητας που προκαλείται από τους νέους δασμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ, επηρεάζει το κλίμα στην ευρωζώνη, ενώ οι επιπτώσεις παραμένουν ακόμα δύσκολο να προβλεφθούν. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει το επόμενο τρίμηνο, καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχοντας ήδη έτοιμα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης.

Στο εσωτερικό της ευρωζώνης, η ανησυχία εντείνεται κυρίως γύρω από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το 2025 περιορίζουν τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,9%, με τον κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης αν αποτύχουν οι προσπάθειες για εμπορική συμφωνία. Η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ μιας «win-win» προσέγγισης φαίνεται να βρήκε πρόσφορο έδαφος, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποδέχεται παράταση 90 ημερών για διαπραγματεύσεις, και την Κομισιόν να αναστέλλει για την ίδια περίοδο το ευρωπαϊκό πακέτο δασμών.

Στον αντίποδα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται πτωτικά και πλησιάζει σταδιακά τον στόχο του 2%, γεγονός που επιτρέπει στην ΕΚΤ να στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη. Ειδικά η γερμανική οικονομία, η οποία υπέστη ύφεση τα προηγούμενα δύο χρόνια, παραμένει αδύναμος κρίκος. Οι προβλέψεις για οριακή ανάκαμψη εντός του 2025 δεν προσφέρουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, επηρεάζοντας άμεσα τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.