ΕΚΤ: Αύξηση του QE κατά 500 δισ. ευρώ

by MANIFESTO

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαλάρωσε επιπλέον την πολιτική την πολιτική της σήμερα Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας  (PEPP ) κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ και παράλληλα το επέκτεινε για εννέα μήνες, έως τον  Μάρτιο του 2022. Πλέον το πρόγραμμα ανέρχεται στα  1,85 τρισ.ευρώ.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, όπως αποφάσισε επίσης στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, με δεδομένη τη δυναμική εξέλιξης της πανδημίας και του χρόνου έναρξης των εμβολιασμών», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στη μεσοπρόθεσμη προοπτική του πληθωρισμού».

Λαγκάρντ: Η πανδημία θέτει ρίσκα

Moλονότι η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οι προοπτικές για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικές η πανδημία συνεχίζει να θέτει σημαντικά ρίσκα για την υγεία και για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Όπως τόνισε η κα. Λαγκάρντ, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά την οικονμική δραστηριόττηα στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η ίδια σημείωσε πως ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δείχνει σημάδια ανθεκτικόητας, ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί δριμύ πλήγμα.

Πηγή: newmoney.gr & euro2day.gr

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα