Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «μαζική δολοφονία», την επομένη της ταυτόχρονης έκρηξης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου βομβητών που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί καταδίκασε σθεναρά ως μαζική δολοφονία την τρομοκρατική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος στον Λίβανο, με στόχο Λιβανέζους πολίτες», αναφέρεται στο κείμενο.

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση αποτελεί μέρος αυτού που το Ιράν αποκαλεί «άξονας της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, ορκισμένου εχθρού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

«Ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών ενεργειών του (ισραηλινού) καθεστώτος και των απειλών που προκαλεί είναι μια προφανής αναγκαιότητα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ατιμωρησία των σιωνιστικών εγκληματικών αρχών», πρόσθεσε ο Καναανί.

Χθες, Τρίτη, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοζταμπά Αμανί, τραυματίστηκε από έκρηξη ενός βομβητή.

Από την πλευρά του, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διευκρίνισε πως ο διπλωμάτης «τραυματίστηκε στο χέρι και στο πρόσωπο» και πως η συσκευή που εξερράγη ανήκε «σε έναν από τους σωματοφύλακές του».

Σήμερα, η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό αρνήθηκε με ανάρτησή της στο X «τις φήμες για τη φυσική κατάσταση και τα προβλήματα όρασης» του πρεσβευτή, προσθέτοντας πως η περιποίηση των τραυμάτων του «προχωρεί καλά».

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κολιβάντ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως η οργάνωσή του έστειλε «συνεργεία διάσωσης και χειρουργούς οφθαλμιάτρους» στον Λίβανο για να περιποιηθούν τους τραυματίες. «Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε στο Ιράν τους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά προκειμένου να λάβουν ιατρική φροντίδα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η Χεζμπολάχ «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, παρά το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών που το στοχοθέτησε και το οποίο απέδωσε στο Ισραήλ.Η ταυτόχρονη έκρηξη χθες, Τρίτη, σε όλο τον Λίβανο αυτών των βομβητών που χρησιμοποιούνταν από το σιιτικό κίνημα, στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 2.800, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μέλη του λιβανικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβητές της Χεζμπολάχ παρήχθησαν από την ουγγρική BAC

Η εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα ότι η BAC Consulting KRT, η οποία έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, έχει άδεια να χρησιμοποιεί το λογότυπό της και να κατασκευάζει το μοντέλο των βομβητών που χρησιμοποιήθηκε χθες, Τρίτη, για τις εκρήξεις στο Λίβανο.

«Αναφορικά με το μοντέλο βομβητή AR-924 που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε σε δήλωσή της η Gold Apollo, διαψεύδοντας τις πληροφορίες των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία αυτή της Ταϊβάν είχε κατασκευάσει η ίδια τους βομβητές. «Εμείς παρέχουμε μόνο την άδεια χρήσης της μάρκας και δεν εμπλεκόμαστε στο σχεδιασμό ούτε στην κατασκευή αυτού του προϊόντος», πρόσθεσε η εταιρεία.

Εξάλλου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία, ανακοίνωσε σήμερα το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα μετά την έκρηξη των βομβητών που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους ενώ τραυμάτισε εκατοντάδες στο Λίβανο - σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο, που επικαλείται στοιχεία από το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, οι τραυματίες ανέρχονται γύρω στους 3.000.

Ο Χάσαν Νασράλα θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.