Στον δεύτερο όροφο εντοπίζεται η πιθανή διαρροή αερίου, στο μικροσκόπιο τρεις συσκευές που ήταν συνδεδεμένες με το δίκτυο 

Στο εσωτερικό του νεοκλασικού κτηρίου και ειδικότερα στον δεύτερο όροφο επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης στην Πλάκα, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η διαρροή φυσικού αερίου πιθανότατα σημειώθηκε μέσα στο ακίνητο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, από τους ελέγχους δεν εντοπίστηκε διαρροή στο κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω από το κτήριο που κατέρρευσε μετά την έκρηξη της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Οι έρευνες στρέφονται πλέον στις εσωτερικές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα στον δεύτερο όροφο, όπου υπήρχαν τρεις συσκευές συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, μία κουζίνα, ένα τζάκι και ένας καυστήρας νερού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ευρήματα προκειμένου να προσδιοριστεί από ποιο ακριβώς σημείο προήλθε η διαρροή.

Με βάση όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την έρευνα, δεν προκύπτει ευθύνη του παρόχου φυσικού αερίου, ενώ η διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην έκρηξη συνεχίζεται.

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΔΑΕΕ

Εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) παραμένουν στο σημείο και εξετάζουν την αλληλουχία των γεγονότων, από τη συγκέντρωση και ανάφλεξη του αερίου έως την πυρκαγιά και την κατάρρευση του κτηρίου.

Παράλληλα, οι συγγενείς των έξι θυμάτων αναμένεται να μεταβούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, προκειμένου να δώσουν γενετικό υλικό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών. Οι οικογένειες έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα έπειτα από σχετική ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.

Αυτοψίες στα κτήρια της περιοχής

Την ίδια ώρα αρχίζουν οι αναλυτικότεροι έλεγχοι της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων στα κτήρια που επηρεάστηκαν από το ισχυρό ωστικό κύμα, ώστε να αποτυπωθεί η έκταση των ζημιών και να αξιολογηθεί η ασφάλεια των κατασκευών.

Το κύριο βάρος των αυτοψιών θα δοθεί στο νεοκλασικό όπου σημειώθηκε η έκρηξη και στα παρακείμενα κτήρια που έχουν υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές, μόλις το επιτρέψει η εξέλιξη των επιχειρήσεων και απομακρυνθούν τα μηχανήματα από το σημείο.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων Παναγιώτης Χαρλαύτης, οι μηχανικοί θα εξετάσουν την επικινδυνότητα των κατασκευών και κατά πόσο μπορούν να παραμείνουν προσβάσιμες και να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

Σε περίπτωση που κάποιο ακίνητο κριθεί επικίνδυνο, θα απαιτηθούν δευτερογενείς έλεγχοι και τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά του, το κτήριο θα παραμένει μη προσβάσιμο.

Κλιμάκιο της Πολεοδομίας είχε πραγματοποιήσει μια πρώτη αυτοψία ήδη από την Παρασκευή, ωστόσο η πρόσβαση ήταν περιορισμένη λόγω των επιχειρήσεων διάσωσης. Οι νέοι έλεγχοι αναμένεται να δώσουν σαφέστερη εικόνα για τις επιπτώσεις που προκάλεσε η έκρηξη στα ακίνητα της περιοχής.

7101269.jpg