Πάνω από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο, κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, του πιο ενεργού σε όλη την κεντρική Αμερική, σύμφωνα με τις αρχές.

Η έκρηξη άρχισε το πρωί και πυροκλαστικές ροές εντοπίστηκαν στις πλαγιές του Φουέγο, εγείροντας ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού κοινοτήτων κοντά στον κρατήρα.

Συνολικά 1.054 κάτοικοι πέντε κοντινών χωριών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας εθνικού συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών (CONRED), ο Όσκαρ Κόσιο.

Σύμφωνα με την CONRED, περίπου 130.000 άνθρωποι απειλούνται από την έκρηξη του Φουέγο, κολοσσού που φθάνει τα 3.763 μέτρα υψόμετρο και απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας (INSIVUMEH), ο Έντουιν Ρόχας, ανέφερε πάντως χθες βράδυ «αποκλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας».

Η στήλη που υψώθηκε στον ουρανό από τον κρατήρα, αποτελούμενη από αέρια και ηφαιστειακή τέφρα, «έφθασε σε ύψος 6.000 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ανέφερε νωρίτερα η Πολιτική Προστασία.

Την προηγούμενη φορά που είχε εισέλθει σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας το ηφαίστειο Φουέγο, τον Δεκέμβριο του 2022, το διεθνές αεροδρόμιο της Γουατεμάλας είχε χρειαστεί να κλείσει, όπως και πολυσύχναστος δρόμος που συνδέει την τουριστική πόλη Αντίγουα με το νότιο τμήμα της χώρας.

Η αστυνομία απαγόρευσε χθες το απόγευμα τη διέλευση από τον ίδιο δρόμο.
Την 3η Ιουνίου 2018, ηφαιστειακή έκρηξη ακολουθούμενη από την έκλυση πυροκλαστικών ροών είχε αποτέλεσμα να σβηστεί από τον χάρτη η κοινότητα Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και μέρος δρόμου προς την κοντινή πόλη Αλοτενάνγκο.

Ο επίσημος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 215 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους, ορισμένοι από τους οποίους δεν βρέθηκαν ποτέ. Εκτός από το Φουέγο, στη Γουατεμάλα είναι ενεργά άλλα δυο ηφαίστεια, το Πακάγια (νότια) και το Σαντιαγκίτο (δυτικά).