Εντός των ημερών θα ειδοποιηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε να προγραμματιστούν οι συναντήσεις την Πέμπτη ή την Παρασκευή για το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί κοινός τόπος , τη στιγμή που θεωρητικά τουλάχιστον, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς, πράγμα που προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας.
Με μπόνους 45 εδρών στο πρώτο κόμμα, έτσι ώστε να προκύπτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με ποσοστό 40%, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκλογικό νόμο των βουλευτικών εκλογών το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναληφθούν τρεις διαφορετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση:
■ Πρώτον, θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο όπου ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα ήδη από το 2001.
■ Δεύτερον, θα ακολουθήσει εντός του Νοεμβρίου νομοθετική ρύθμιση για το σύστημα των βουλευτικών εκλογών προκειμένου να μην ισχύσει στην επόμενη αναμέτρηση το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο, όπως επιμένει η τωρινή κυβερνητική ηγεσία, εμποδίζει τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων.
■ Τρίτον, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκλογικών νομοθετημάτων με πρωτοβουλία για την αλλαγή στο σύστημα ανάδειξης των τοπικών αρχόντων σε τρόπο ώστε όποιος εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης να διαθέτει και την πλειοψηφία των μελών στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.
Η πεποίθηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν επιλύθηκαν στο σύνολό τους με το «by pass» που επεχείρησε η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και γι’ αυτό απαιτείται επιστροφή στο παλιό σύστημα που θα υιοθετηθεί εκ νέου με κάποιες παραλλαγές.
«Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας», ήταν η δέσμευση την οποία ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνησή του «πρέπει να ψηφιστούν από 300 βουλευτές και όχι μόνον από 200». Και αυτή τη σκοπιμότητα έχει η πρωτοβουλία του να συναντήσει ο ίδιος τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει δύο τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόροι τους: πρώτον, με επιστολική ψήφο και, δεύτερον, με την προσέλευσή τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στα ελληνικά προξενεία, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με τους ετεροδημότες που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους από τον τόπο διαμονής τους στη χώρα.
Για να καταστεί νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους.