Τα δώδεκα εκατομμύρια Ιταλών πολιτών που τα κόμματα ήλπιζαν ότι θα ψήφιζαν Κυριακή και Δευτέρα σε συγκεκριμένες πόλεις και περιφέρειες της Ιταλίας διαψεύσθηκαν όταν άνοιξαν οι κάλπες και στις καταμετρήσεις κατέληξαν στο ποσοστό του 54.7% εκείνων που ψήφισαν!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κατά τούς ηττημένους “οι πολίτες επέλεξαν τούς δημοτικούς άρχοντες για να ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση αντίθετα με τις εθνικές εκλογές όπου εκλέγονται οι βουλευτές για την διακυβέρνηση της χώρας με σύνταξη νόμων εθνικού συμφέροντος”.

Γεγονός είναι ότι ο χάρτης στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ιταλίας αλλάζει και μαζί το πολιτικό σκηνικό που μέχρι την Δευτέρα παρουσιαζότανε ειδυλλιακό για την άκρα δεξιά της Τζιόρτζια Μελόνι και του δεξιού Ματτέο Σαλβίνι της Lega. Μέχρι τότε τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν επικεφαλής με ποσοστά κυβερνητικής πλειοψηφίας!

Τώρα σε μία πρώτη σημαντική αναμέτρηση σε δημοτικές εκλογές μεγαλουπόλεων όπως το Μιλάνο, η Νάπολι, το Τορίνο, η Μπολόνια και η Καλαβρία άλλαξαν χρώμα η πρόκειται να πλειοψηφήσουν σε επαναληπτικές ορισμένων πόλεων στις όποιες δεν υπήρξε νικητής με το αιτούμενο 50.1% των προτιμήσεων.

Παρακολουθώντας δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων αλλά και τις αναλύσεις των ειδικών στις μετρήσεις και τα συμπεράσματα των εκλογών παρουσιάζεται μια συγκεκριμένη εικόνα η οποία είναι περισσότερο και από σαφής.

Αναστήλωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μετά την επιστροφή από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων του Ενρίκο Λέττα και την ανάληψη της ηγεσίας του άλλοτε κραταιού κόμματος της αριστεράς.

Ο Λέττα με νέες τακτικές και ευρωπαϊκό προφίλ επανένωσε, κυρίως όμως έπεισε, τους απομακρυθέντες από τα κοινά σοσιαλιστές όπως ο Ρέντσι και ο Πρόντι να στηρίξουν τις προσπάθειες του απέναντι στoν Σαλβίνι και με πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Μετά από μία παραίτηση βουλευτή στην περιοχή της Τοσκάνης, την Κυριακή έγινε εκλογή του αντικαταστάτη στην οποία επικράτησε άνετα ο Λέττα. “Τώρα από την θέση μου στο κοινοβούλιο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για το Σ/Δ με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές!” δήλωσε στην RAI.

Προτού κάνουμε αναφορά στα βασικά σημεία που αποδίδονται τα αίτια νικητών και ηττημένων να δούμε τα αποτελέσματα των κυριοτέρων πόλεων και περιφερειών.

ΡΩΜΗ: Δεύτερος γύρος με αντιπάλους τον κεντροδεξιό Ενρίκο Μικέττι με ποσοστό 30.7% απέναντι στον σοσιαλιστή Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι με ποσοστό 26.8%.

ΜΙΛΑΝΟ: Εκλέχθηκε ο ήδη κυβερνήτης Τζουζέππε Σάλα υποστηριζόμενος από τους σοσιαλιστές με ποσοστό 57.5%. Ο Λούκα Μπερνάρντο της κεντροδεξιάς συγκέντρωσε 32.2%.

ΝΑΠΟΛΙ: Νικητής ο κεντροαριστερός Γκαρτσνο Μανφρέντι με 64.1% έναντι 22.4% του κεντροδεξιού Κατέλλο Μαρέσκα.

ΤΟΡΙΝΟ: Στον δεύτερο γύρο πέρασαν ο Στέφαννο λο Ρούσσο από την κεντροαριστερά με 43.6% και ο Πάολο Νταμιλλάνο της κεντροδεξιάς με 38.8%.

ΤΕΡΓΕΣΤΗ: Αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα με 47.3% και ο εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς Φραντσέσκο Ρούσσο με 31.4%.

ΜΠΟΛΩΝΙΑ: Νικητής ο Ματτέο Λεπόρε της κεντροαριστεράς με 62.1% με δεύτερο τον κεντροδεξιά εκπρόσωπο Φάμπιο Μπαττιστίνι με 29.6%.

ΚΑΛΑΒΡΙΑ: Νικητής ο Ρομπέρτο Οκιούτο της κεντροδεξιάς με 55% έναντι 27.7% της Αμάλια Τσετσίλια Μπρούνι από την κεντροδεξιά.

EFFETTO GERMANIA

Με τον τίτλο Γερμανικός αντίκτυπος ή Γερμανικός άνεμος τα σχόλια των συμπερασμάτων στην Ιταλία ως αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και της ήττας των Χριστιανοδημοκρατών στις 26 Σεπτεμβρίου με τον Σοσιαλιστή Σολτς υποψήφιο Καγκελάριο.

Στο ερώτημα της κατάρρευσης της κεντροδεξιάς κυρίως της Λέγκα και των Φρατέλλι ντ Ιτάλια και της νίκης του κεντροαριστερού συνασπισμού με επικεφαλής το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αυτά είναι τα συνοπτικά χαρακτηριστικά των εκλογών.

  1. Σαλβίνι και Μελόνι είχαν τοποθετηθεί εναντίον του εμβολιασμού και του πράσινου διαβατηρίου!
  2. Ήταν υπέρ ανοιχτών μπαρ και κέντρων διασκέδασης για νέους.
  3. Επιλογές υποψηφίων μονομερείς χωρίς πολιτικό παρελθόν.
  1. Παράπονα των υποψηφίων ότι δεν είχαν την προσωπική στήριξη των αρχηγών τους σε ομιλίες και συγκεντρώσεις.
  2. Μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ηγετών Σαλβίνι και Μελόνι ποιος θα είναι πρώτος στα ποσοστά. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο πλειοψηφών θα είναι και ο αρχηγός στην… κυβέρνηση που μετέχει και ο Μπερλουσκόνι.
  3. Στην Νότια Ιταλία που κέρδισε η κεντροδεξιά επικράτησε ο εκλεκτός του Μπερλουσκόνι με μετριοπαθή καμπάνια.
  4. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές το σύνολο των ΜΜΕ είχε πρώτο θέμα το σκάνδαλο σύλληψης του παραιτηθέντα επικεφαλής της επικοινωνίας της Λέγκα με την κατηγορία χρήσης ναρκωτικών.
  5. Ο Σαλβίνι μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι. Αντίθετα με την Μελόνι ως αντιπολίτευση!.
  6. Το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι εκτός κυβέρνησης ψήφιζε εναντίον Ντράγκι. Αντίθετα με Σαλβίνι.
  7. Επανάκαμψη Ενρίκο Λέττα. Νέο πνεύμα. Ολες οι επιλογές υποψηφίων από όλες τις πλευρές χωρίς εσωτερικούς αντιπάλους. Εκλέχθηκε βουλευτής στην Σιένα. Ενίσχυση των σοσιαλιστών στην βουλή και στο πλευρό Ντράγκι. “Επόμενο βήμα στις επόμενες εκλογές να είμαστε και πάλι κυβέρνηση” δήλωσε χθες.
  8. Ο Λέττα βρήκε σύμμαχο τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέππε Κόντε τώρα πλέον πρόεδρος των 5αστεριών που από μόνοι τους καταποντίστηκαν.
  9. Τα πέντε αστέρια μετάνιωσαν για την συμμαχία αλλά τώρα πάνε για άλλη γραμμή και πλεύση χωρίς τον απομονωμένο Πέππε Γκρίλλο.
  10. Τα αποτελέσματα ικανοποίησαν και ενίσχυσαν τον Μάριο Ντράγκι. Οι ισχυρές πιέσεις Σαλβίνι και Μελόνι σύμφωνα με το περιβάλλον των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης θα μειωθούν και ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει το έργο του προτού περάσει στην Προεδρεία της δημοκρατίας τον Ιανουάριο.
  11. Σαλβίνι και Μελόνι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ήττας. Ο ισχυρισμός και των δύο ο ελάχιστος χρόνος της προεκλογικής περιόδου που αφιέρωσαν στους υποψηφίους.
  12. Τιμωρήθηκαν και οι δύο για την σκληρή θέση και τις δηλώσεις τους εναντίον των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα με τον φιλοευρωπαϊστή Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον αντιπρόεδρο της FI  Αντόνιο Ταγιάνι ευρωβουλευτή στο ΡΡΕ και πρώην επίτροπο.
  1. Χαρακτηριστικά για το πόσο στοίχισε η θέση Σαλβίνι σε εμβολιασμό και πράσινο διαβατήριο σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος υποψήφιος δήμαρχος στο κόμμα non vax Τζιανλουίτζι Παραγκόνε στο Μιλάνο συγκέντρωσε ποσοστό 3.0%. Και ένας άλλος 5.5%.

Ο γερουσιαστής Παραγκόνε δήλωσε. “Σημειώσαμε θρίαμβο ως πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα σε εκλογές. Είμαστε τρίτοι μετά τον Σάλα και τον Μπερνάρντο»!

Συμπεράσματα

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τα συμπεράσματα μας από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στους κύριους νομούς της Ιταλίας ενώ τον Απρίλιο θα συμπληρωθεί η διαδικασία της τοπικής αυτοδιοίκησης τοποθετούμε την επιστροφή Λέττα και την επανάκαμψη του κόμματος Ρέντσι – Μπερσάννι – Ρομάνο Πρόντι που στήριξαν όλη την προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού και σήμερα Γραμματέα του κόμματος, στην πρώτη πολιτική σκηνή με μελλοντικό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων (υπολογίζονται περίπου 120.000). Κυρίως όμως ότι όλες οι συμμετοχές ήταν συνασπισμοί μικρών και μεγάλων κομμάτων σε ενιαίο υποψήφιο.

Στοιχείο καθοριστικό του αποτελέσματος η χαμηλή συμμετοχή πολιτών 54.7%. Ευνοϊκό για τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Καλύτερα οργανωμένα και με χαμηλούς τόνους. Επίσης με συγκεκριμένους στόχους και έργα καθημερινότητας στις πόλεις και την περιφέρεια.

Η υπεροψία και η έλλειψη κοινού σχεδιασμού και προγράμματος από την κεντροδεξιά. Η απουσία του ασθενούς 85χρονου Μπερλουσκόνι συντονιστή της καμπάνιας.

Η πανδημία και τα προβλήματα στους εμβολιασμούς και το λοκ ντάουν σε ολόκληρη την Ιταλία που η κεντροδεξιά δεν υποστήριξε επαρκώς. Αντίθετα τα κρούσματα κόστισαν στις θέσεις της δεξιάς απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν υπήρξε ικανοποιητική προσέγγιση των νέων. Αντίθετα ούτε οι θέσεις για ανοιχτά μπαρ που πρόβαλαν και ζητούσαν Σαλβίνι και Μελόνι βοήθησαν η ενίσχυσαν προσέλευση και ψήφο υπέρ των κεντροδεξιών υποψηφίων όπως καταγράφηκε στην ανάλυση των αριθμών.

Η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Απρόσμενη ήττα σε μεγαλουπόλεις για τα κόμματα που προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων χρόνων αλλά στην κάλπη τα ποσοστά ήταν διαφορετικά!

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σαλβίνι αλλά και η Μελόνι δήλωσαν ότι ” η μεγάλη αποχή έπληξε κυρίως εμάς. Στις εθνικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για τη χώρα και το μέλλον της. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει μαζί και η περισυλλογή. το πρόβλημα πάντως υπάρχει. οι καμπάνες ευτυχώς κτύπησαν νωρίς. Υπάρχει καιρός να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού.”

“Μετά και τις επαναληπτικές θα συνεδριάσουν τα κόμματα δεξιάς και κεντροδεξιάς για τα τελικά συμπεράσματα. Με την παρουσία του αρχηγού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.”

Ο αγώνας τώρα μόλις αρχίζει.