Το λαϊκιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) που υποσχέθηκε περισσότερο ρεαλισμό και δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον πληθυσμό της χώρας κάτω από τα 10 εκατομμύρια κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής στην Ελβετία με 29%. 

Το SVP κέρδισε 62 από τις 200 έδρες στο κοινοβούλιο, εννέα περισσότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική δύναμη του. «Λιγότερη πολιτική ορθότητα, περισσότερα από αυτά που πραγματικά απασχολούν τους ανθρώπους: 10 εκατομμύρια κάτοικοι, αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός, ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Μάρκο Κιέζα και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να περάσει μεταρρυθμίσεις με τη βοήθεια του τρίτου σε ψήφους κεντροδεξιού Κόμματος του Κέντρου. Το SVP κήρυξε επίσης πόλεμο στην cancel culture, την «έμφυλη τρομοκρατία» και την «woke τρέλα».

Κατά τα λοιπά, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν δύο έδρες και έφτασαν τις 41, το Κόμμα του Κέντρου κέρδισε μία και έφτασε τις 29, οι Ριζοσπάστες-Φιλελεύθεροι έχασαν μία και έχουν 28, οι Πράσινοι έχασαν πέντε και έχουν 23 και οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι έχασαν έξι και έχουν 10. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, η επιστροφή της μετανάστευσης στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ευρώπης έχει βοηθήσει το SVP να κερδίσει σειρά εκλογικών αναμετρήσεων. Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου κατά 43% το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι περισσότεροι από 65.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έδωσαν καύσιμο στην πρεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από ξενοφοβικές αναρτήσεις και εικόνες με ματωμένα μαχαίρια, εγκληματίες με κουκούλες και φοβισμένες γυναίκες.