Μία εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές της Πέμπτης (12.12.2019) η εφημερίδα The Guardian «αποκάλυψε» – κάτι που ήταν «κοινό μυστικό» για τους ειδικούς – ότι το 2018 επενδυτικά funds ακινήτων απέσυραν από τη Βρετανία 3 δισ. στερλίνες (σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα δύο από τα μεγαλύτερα βρετανικά Funds που επενδύουν σε ακίνητα – σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο «λειτουργίας» – αν όχι και επιβίωσης. Αυτή η εξέλιξη προοιωνίζεται την αναπτυξιακή υποχώρηση και τη βέβαιη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 2,5% σε βάθος δεκαετίας.
του Γιάννη Γ. Ζαφειρόπουλου*
Μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση της Πέμπτης έχει γίνει όχι μόνο κατανοητό, αλλά και αποδεκτό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον οδεύει σε οικονομικό μαρασμό και σε εθνική «αποσύνθεση»… Γιατί, αν τελικά ο μοιραίος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος (ως μεθαυριανός Πρωθυπουργός) υλοποιήσει το Brexit, θα δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Και ένα τέτοιο επιτυχές – όπως εκτιμάται – δημοψήφισμα θα οδηγήσει στην αποσύνθεση του Ηνωμένου Βασιλείου γιατί οι πολίτες της Σκωτίας επιθυμούν – κατά πλειοψηφία – τη σύνδεσή τους με την Ε.Ε. ως πλήρες πλέον και ενεργό νέο κράτος – μέλος της Ένωσης. Επίσης η σχεδιαζόμενη συμφωνία αποχώρησης όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον Μπόρις Τζόνσον θα οδηγήσει πιθανόν μεσομακροπρόθεσμα στην απόσπαση της Β. Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Ιρλανδία με στόχο την εθνική ενοποίηση, αλλά και την επανένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο η αποτυχία του Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει στις εκλογές κοινοβουλευτική αυτοδυναμία είναι δυνατό να ενισχύσει τις προϋποθέσεις για την προσφυγή σε ένα νέο (δεύτερο) δημοψήφισμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποσοβήσει τις καταστροφικές συνέπειες του Brexit. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλουν να έχουν κατά νου ότι σε αντίθετη περίπτωση οι «ολετήρες» της ενιαίας κρατικής υπόστασης της πατρίδας τους υπήρξαν οι ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος (Ντέιβιντ Κάμερον, Μπόρις Τζόνσον). Κατά τη γνώμη μου, η τυχόν ματαίωση του Brexit δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα της ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρόοδος και η ανάπτυξη της χώρας προϋποθέτει και συνεπάγεται όχι μόνο το μέγιστο επίπεδο κοινωνικής συνοχής, αλλά και τη δημιουργία και «κατάκτηση» μιας «νέου τύπου», προοδευτικού χαρακτήρα εθνικής συνοχής, μια επανεπιβεβαίωση της ενιαίας συνείδησης των πολιτών της χώρας (Άγγλων, Σκωτσέζων, Ουαλών και Βορειοϊρλανδών) που θα είναι απαλλαγμένη από διαβρωτικές εθνικιστικές επιρροές και θα αντιστέκεται σθεναρά στο τέρας του λαϊκισμού.
Όσοι ενθυμούμεθα τις δράσεις των ακραίων οπαδών του National Front και των… συμμάχων του στις δεκαετίες του 1960 – 1970 στο Ηνωμένο Βασίλειο ευχόμαστε η πλειοψηφία των βρετανών να υπερασπιστεί την ενότητα και την πρόοδο της χώρας τους.
* Ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος είναι νομικός και συγγραφέας και διετέλεσε Βουλευτής και Υφυπουργός Εξωτερικών.