Η απλή αναλογική σε αυτές τις εκλογές έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς. Κόμματα όπως οι «Καπνιστικές ομάδες για την τέχνη και την εικαστική συγκρότηση», γνωστότερο και ως «ΚΟΤΕΣ», ή το «Κίνημα Φτωχών» με επικεφαλής τον γνωστό ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη κατεβαίνουν στον εκλογικό στίβο διεκδικώντας το πολυπόθητο ελάχιστο όριο εκπροσώπησης του 3% και να μπουν στη Βουλή.
Αυτός ο μαξιμαλιστικός στόχος υποκρύπτει έναν άλλον -σαφώς μικρότερο- που μπορεί να μην τους εξασφαλίζει την είσοδό τους στα βουλευτικά έδρανα, τους καθιστά ωστόσο «δικαιούχους» της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.
Για να συμβεί αυτό, αρκεί να εξασφαλίσουν στις εθνικές εκλογές ένα ποσοστό κοντά στο 1,5% που είναι το όριο κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και η οποία κρατάει μέχρι τις επόμενες εκλογές…
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, κρατική χρηματοδότηση δικαιούνται τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας, και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το 1,5% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.
Ποια κόμματα σήμερα διεκδικούν να πάρουν το μαγικό 1,5%
Πολλοί είναι εκείνοι λοιπόν οι οποίοι ποντάρουν στη χαλαρή ψήφο της απλής αναλογικής, δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, οδηγούμαστε σε δεύτερες κάλπες. Ποντάρουν δηλαδή στον στόχο του 1,5% και της κρατικής επιδότησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως είχαμε ρεκόρ συμμετοχής κομμάτων (50 έφτασαν στον Άρειο Πάγο πριν το «κόψιμο»).
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα κόμματα που διεκδικούν με τις περισσότερες πιθανότητες την κρατική επιδότηση είναι:
- Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο μάλιστα διεκδικεί και την είσοδό του στη Βουλή
- Το κόμμα ΝΙΚΗ, η έκπληξη των δημοσκοπήσεων, του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού
- Το ΕΑΝ, το κόμμα του δικαστικού Κανελλόπουλου που συνδέθηκε με το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη
- Η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου - Κρανιδιώτη
Υπάρχει περίπτωση λοιπόν οι Αναποφάσιστοι (10-12%), πέραν της πρωτιάς σε αυτές τις εκλογές, να καθορίσουν ακόμη και το ποιοι εν τέλει θα κόψουν το νήμα του «μαγικού» 1,5%.