Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνείται υποκριτικά να λάβει ξεκάθαρη θέση στο θέμα των μουσουλμάνων υποψηφίων βουλευτών του σε Ροδόπη και Ξάνθη, αλλά σε μία ακόμα επίδειξη αλαζονείας και πολιτικού αριβισμού συνεχίζει να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα του δικού της υποψηφίου Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στις 21 Μαΐου και έχει ήδη απομακρυνθεί από τις λίστες. 

Το θέμα βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να καλέσει τους Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ να απαντήσουν απλά και μονολεκτικά στο βασικό ερώτημα που ευαισθητοποιεί όχι μόνο την πολιτική σκηνή, αλλά και ολόκληρη την κοινή γνώμη: Αν οι δυο τους εκπροσωπούν «μουσουλμανική» ή «τουρκική» μειονότητα. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει απάντηση και μάλιστα... εικονογραφημένη, η οποία πάντως δεν εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον δηλώνει την ύπαρξη κρυφής ατζέντας των δύο υποψηφίων στα εξαιρετικά κρίσιμα εθνικά θέματα. 

Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων, ο κ. Ζεϊμπέκ (στην Ξάνθη), φωτογραφήθηκε πρόσφατα με φόντο ένα πανό που αναγράφει «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης». Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στις 18 Ιουνίου να συμμετάσχει σε μουσουλμανική τελετή χατίμ (θρησκευτική γιορτή για την ενηλικίωση των παιδιών) στο χωριό Εχίνος και να στέκεται δίπλα από τον ψευδομουφτή με φόντο ένα αναρτημένο πανό στο οποίο αναγράφεται στην τουρκική γλώσσα «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζεϊμπέκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είχε υποστηρίξει πως υπάρχει «τουρκική μειονότητα» η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη από τις ελληνικές Αρχές. 

Kρύβουν το κεφάλι στην άμμο 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ακης Σκέρτσος, ανέφερε προχθές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο βουλευτές του εξακολουθούν να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι», σχολιάζοντας το γεγονός ότι ακόμα και στο παρά πέντε των νέων εκλογών και οι δύο αρνούνται να λάβουν ξεκάθαρη θέση και να απαντήσουν στο αν εκπροσωπούν μουσουλμάνους ή Τούρκους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο υποψήφιοι αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό την πραγματική τους άποψη για το μείζον αυτό εθνικό θέμα. Ο κ. Σκέρτσος κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη φωτογραφία και απηύθυνε ερώτημα για το εάν στην επόμενη Βουλή οι κ.κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ θα δίνουν λόγο στην Κουμουνδούρου ή στο τουρκικό προξενείο. 

Σχετικά με τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε στήριξη υπέρ του από το τουρκικό προξενείο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια συμψηφισμού. Τόνισε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος αποσύρθηκε από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για λόγους πολιτικής ευαισθησίας διότι αντιλήφθηκε την προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος δεν είχε εκλεγεί την 21η Μαΐου. 

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσουν ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική», ανέφερε, προσθέτοντας πως εάν ένας Ελληνας βουλευτής δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, αυτό αποτελεί «σοβαρότατο εθνικό κίνδυνο». 

Στο μεταξύ, θέση για το θέμα πήρε εκ νέου και ο Μάκης Βορίδης. Σε τηλεοπτική εμφάνισή του (ΣΚΑΪ) και σε αντιπαράθεση με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Καραμέρο, ο κ. Βορίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο άνθρωποι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι η μειονότητα δεν είναι μουσουλμανική αλλά τουρκική είναι ο πραγματικός κίνδυνος και κανένας άλλος» και επανέλαβε το βασικό και ισχυρό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει διατυπωθεί με το ερώτημα «γιατί οι δύο υποψήφιοι βουλευτές δεν απαντούν σε αυτό που τους ρωτάμε και να τελειώνει εκεί η ιστορία: Εκπροσωπούν μουσουλμάνους ή Τούρκους;»
Ο κ. Φερχάτ λοιπόν ανήρτησε βίντεο διά του οποίου ευχαριστεί τους πολίτες που τον εξέλεξαν βουλευτή στις 21 Μαΐου και επαναλαμβάνει τις τυπικές προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, και πάλι δεν ενημερώνει τους ψηφοφόρους για τις δικές του θέσεις και αν αποδέχεται τη Συνθήκη της Λωζάννης ή αν θεωρεί τη μειονότητα της Θράκης «μουσουλμανική» ή «τουρκική»...