Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια εντολή για συνέχεια στις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, είναι το σχόλιο της S&P Global Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης, που είχε αναβαθμίσει τον Απρίλιο τις προοπτικές της ΒΒ+ αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση (φέρνοντάς την στην επενδυτική βαθμίδα), μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής του, δηλαδή έως το 2026.

Η αναβάθμιση θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σημειώνεται ότι το επόμενο προγραμματισμένο review της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής φαίνεται ότι στρώνει το χαλί των αναβαθμίσεων και της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στο junk, καθώς δίνει στους οίκους αξιολόγησης ένα μήνυμα συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών, οι εξελίξεις ενδέχεται να επιταχύνονται, με το review της Fitch που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Ιουνίου να αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s, τονίζει σε δήλωσή του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας ακόμα κυβέρνησης τηςΝέας Δημοκρατίας, επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

«Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο Dyck. «Σε συνδυασμό με την δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές της περαιτέρω σημαντικής μείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας».

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, εκτιμά ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει την Ελλάδα σταθερά σε τροχιά για την εξασφάλιση αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει ο Piccoli, μιλώντας στο Bloomberg.

Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση είναι σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τους επενδυτές, θα είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς το στίγμα που ισχύει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί», σημειώνει.