Το ρολόϊ μετρά αντίστροφα για το φινάλε της εκλογικής διαδικασίας της 21ης Μαϊου. Σε μιάμιση περίπου ώρα , δηλαδή στις 7:00, κλείνουν οι κάλπες και θα παρουσιαστεί το exit poll των εκλογών που θα δώσει μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος.

Τα πρώτα exit polls αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 7:00, ωστόσο χιλιάδες είναι οι πολίτες που δεν γνωρίζουν πώς διαμορφώνονται αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Δεν έχει τύχει άλλωστε σε όλους, να συναντήσουν κάποια κάλπη για exit polls έξω από το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν και να ερωτηθούν σχετικά με την ψήφο τους.

Η διαδικασία,που ακολουθείται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική διαδικασία, χωρίς να περιλαμβάνει... το παραβάν. Έχει όμως την κάλπη των exit polls έξω  που στήνεται έξω από κάποια εκλογικά κέντρα.

Οι ψηφοφόροι που έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα καλούνται, εάν και εφόσον θέλουν, να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια να το ρίξουν σε μια ειδική κάλπη.

Από τα αποτελέσματα που «βγαίνουν» από τη συγκεκριμένη κάλπη, εξάγονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας.

Στην αρχή του ερωτηματολογίου των exit polls, οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν την ώρα συνέντευξης, την οικογενειακή τους κατάσταση, το φύλο και την ηλικία.


Τι περιλαμβάνει όμως το ερωτηματολόγιο των exit polls;


Οι ψηφίσαντες που θέλουν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο δέχονται τις παρακάτω ερωτήσεις:

Ποιο είναι το ανώτερο επίπεδο σπουδών που έχετε ολοκληρώσει;
Ποια είναι η θέση σας στην απασχόληση;
Ποιο είναι το κόμμα που ψηφίσατε σήμερα;
Ποιο είναι το κόμμα που ψηφίσατε στις εκλογές του 2019;
Πότε περίπου αποφασίσατε ποιο κόμμα θα ψηφίσετε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές;
Αισθάνεστε κοντά ή μακριά στο κόμμα που ψηφίσατε σήμερα;
Τι από τα παρακάτω καθόρισε την επιλογή σας ως προς το τι ψηφίσατε σήμερα;
Μιλώντας γενικά, θα λέγατε ότι τοποθετείστε στον χώρο της αριστεράς, της δεξιάς, του κέντρου, κτλ;