Μουδιασμένη υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία σχολίασε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll πως «ας περιμένουμε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα, γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά».

Οι ίδιες πηγές παρατηρούσαν πως «η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε». «Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα», κατέληγε η Κουμουνδούρου, τη στιγμή που το κλίμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά βαρύ.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, έκανε λόγο για «σημαντική απόσταση», ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να περιμένει ο κόσμος τα κανονικά αποτελέσματα. Ποιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Περιμένουμε αποτελέσματα, εδώ πρόκειται μόνο για exit poll. Θα τοποθετηθούμε με βάση τα επίσημα στοιχεία. Παρακολουθούμε, αξιολογούμε. Πρέπει να δούμε τον πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται», είπε χαρακτηριστικά, αλλά παραδέχτηκε πως η απόσταση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του κόμματός του «είναι σημαντική».

Ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου, είπε πως το 2019 τα exit polls είχαν μια διαφορετική αποτύπωση σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα ενώ συμπλήρωσε: « αν είναι αυτά τα αποτελέσματα τότε δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας».

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε κ. Παπαδημούλης ο οποίος τόνισε: «Εφόσον επιβεβαιωθεί είναι φανερό ότι απέχουν σημαντικά από τους στόχους που είχαμε θέσει, που ήταν νίκη και πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία»

Δούρου: «Θα μας απασχολήσει σε επίπεδο συλλογικό» το αποτέλεσμα

Κληθείσα να σχολιάσει το κοινό exit poll, η υποψήφια βουλευτής, Ρένα Δούρου τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πολύ μακριά από τους στόχους του, εκτιμώντας παράλληλα πως η εκλογική επίδοση «θα μας απασχολήσει σε επίπεδο συλλογικό, οργάνων», ενώ «εμείς στα όργανά μας συζητάμε τα πάντα», πρόσθεσε.

Περιμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα, ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «έχει το ατού των 170.000 πολιτών που τον Μάιο ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα», αλλά και το γεγονός ότι «είμαστε το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα» στην Ευρώπη, όπως είπε.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για να κάνω μια πολιτική εκτίμηση» δήλωσε από πλευράς του ο πρώην υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «κατώτερο των στόχων που είχαμε βάλει σε κάθε περίπτωση».

«Δεν μπορεί να πει κανείς τι φταίει, μέχρι να δούμε τη διαφορά», πρόσθεσε.

«Υπάρχει θέμα» με τη στρατηγική

Την ίδια ώρα, «είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα» ως προς τη στρατηγική του κόμματος τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο protothema.gr, καθώς ο προβληματισμός τους ακουμπά τόσο τους λόγους για τους οποίους δεν έπεισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το παραδοσιακό του ακροατήριο (δηλαδή όσους το ψήφισαν το 2019), όσο και για τις διαρροές ψήφων προς τα Αριστερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τις επόμενες ημέρες, ενώ τα περισσότερα στελέχη αναμένουν τη στάση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, όταν θα οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Στον προβληματισμό των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προστίθεται η άνοδος των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων, όπως και του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, παρά το προσκλητήριο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τις προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες, ωστόσο, εμφανίζονται ενισχυμένες στο exit poll.