Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα μείνουν για πολλούς λόγους στην Ιστορία. Ενας από αυτούς θα είναι και η για πρώτη φορά ηχηρή καταβάρθρωση όλων των θεωριών συνωμοσίας που προσπάθησαν να στήσουν οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας – στα διαλείμματα της 24ωρης παραγωγής τοξικού λόγου και χυδαιότητας κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

Ενα από τα πολλά ΣΥΡΙΖΑϊκά αναχώματα που κατέρρευσαν με πάταγο ήταν και αυτό της εκ των προτέρων απόπειρας αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων που ξεκίνησαν από αδέξια αντιδημοκρατικά τιτιβίσματα περί νοθείας, υπακούοντας στις τραμπικές και τραγικές, όπως αποδείχτηκε, επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία από τις πιο ηχηρές απόπειρες δημιουργίας κλίματος καταγγελιών περί νοθείας ήταν αυτή του Νίκου Φίλη που άφησε ευθείες υπόνοιες. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega ρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί δικό του μηχανισμό «παρακολούθησης και επαλήθευσης» των εκλογικών αποτελεσμάτων, πυροδοτώντας σκληρή κόντρα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Αμφισβήτηση

Το ερώτημα ήταν σαφές και διατυπώθηκε υπό την έννοια αν μέσω αυτού του συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Ο Ν. Φίλης ήταν επίσης σαφής: αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις και ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας«είναι αδίστακτη και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα». Και τότε ρωτήθηκε ευθέως ανο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οχι, δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τίποτα. Θέλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας να μη συμβεί τίποτα. Και θα τα πάρουμε. Παντού θα υπάρχουν εκλογικοί αντιπρόσωποι και παντού θα υπάρχει μια δική μας δυνατότητα ελέγχου των αποτελεσμάτων», απάντησε.

Για να κλείσει με ακόμα ένα δείγμα της λογικής και της πολιτικής σκέψης του, την οποία –όπως φάνηκε χθες– ο ελληνικός λαός έστειλε στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων: «Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει αποδείξει ότι με το predator έχει κάνει μια συνωμοσία σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και την ειδοποίηση του εμβολίου». Ο Ν. Φίλης εισέπραξε μια ηχηρή απάντηση από τον Κ. Χατζηδάκη, κάτι που τον οδήγησε να υποπέσει στο γνωστό ύφος και να τον αποκαλέσει «ανδρείκελο».

Με αφορμή την απόσυρση του Γιώργου Κατρούγκαλου από την εκλογική διαδικασία και το πρακτικό πρόβλημα που προέκυψε με την παρουσία του ονόματός του στα ψηφοδέλτια, κυκλοφόρησαν διάφορα χιουμοριστικά memes στο Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών και κάποια που έλεγαν προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψουν το όνομά του με στυλό ή ακόμα και με...μπλάνκο.

Η ηγεσία του κόμματος στο πλαίσιο της απονενοημένης διαχείρισης της ήττας που είχε ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες, άρχισε να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου ανήρτησε στο twitter: «Ο μηχανισμός προπαγάνδας της ΝΔ διακινεί “οδηγίες” για να βγουν άκυρα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών». Και προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα καταθέσει μήνυση για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Εκτεθειμένοι

Οσον αφορά, πάντως, τις υπόνοιες και τα σχέδια εκτροπής περί νοθείας και αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, μόνο μία περίπτωση αποκαλύφθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα από την Ελληνική Αστυνομία. Μόνο που δεν εξυπηρετούσε το περίεργο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας...
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου οι αστυνομικές αρχές στην Καρδίτσα συνέλαβαν πέντε άτομα καθώς μέσα σε αυτοκίνητο εντόπισαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια και 6.060 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες προσέγγιζαν και χρημάτιζαν ψηφοφόρους σε οικισμό Ρομά προκειμένου να ψηφίσουν υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 197 Δελτία Ταυτότητας, ένα διαβατήριο, 2 φωτοαντίγραφα Δελτίων Ταυτότητας καθώς και μία σακούλα με 114 κλειστούς φακέλους, που περιείχαν κάρτα του συγκεκριμένου υποψηφίου βουλευτή και πέντε ψηφοδέλτια με «σταυρωμένο» το όνομά του. Ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και το κόμμα του έκαναν κάποια δήλωση που να παίρνουν θέση για το περιστατικό.
Ολα τα σενάρια, πάντως, περί αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών εξαφανίστηκαν σαν σκόνη στον αέρα από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα exitpolls...