«Η Νέα Δημοκρατία έχει μια απίστευτη σταθερότητα πάνω από το 40% -41%» είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, εκτιμώντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πιθανότητες για διεξαγωγή νέων εκλογών τον Αύγουστο. 

Ο κ. Φαναράς μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και ρωτήθηκε αν το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου μπορεί να επηρεάσει την ψήφο της 25ης Ιουνίου. «Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι όταν δεν μας αφορά κάτι προσωπικά, τότε έχει ένα διάστημα “ζωής” που επηρεάζει τα δημόσια πράγματα, το οποίο μπορεί να είναι και ένας μήνας και μετά υποχωρεί. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτό το γεγονός. Δεν ξέρω αν στο συλλογικό υποσυνείδητο θα χρεωθούν ευθύνες και πού θα αποδοθούν. Οπότε νομίζω ότι καλό θα είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί» απάντησε και πρόσθεσε: «δεν μπορώ να εικάσω, ειδικά μετά το προηγούμενο της τραγωδίας των Τεμπών όπου είδαμε ότι δημιουργήθηκε ένα έντονα απαισιόδοξο και οργισμένο κλίμα, το οποίο όμως μετά από μια - δυο εβδομάδες άρχισε να υποχωρεί. Επομένως καλύτερα θα ήταν να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτή την εβδομάδα και να μην εικάσουμε» πρόσθεσε. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, είπε ο κ. Φαναράς, θα έχει δύο όψεις. «Η μία όψη θα είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη περίοδο και βέβαια από ότι φαίνεται και η αυτοδυναμία για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, η νέα Βουλή θα έλεγα ότι θα μοιάζει με ένα είδος εκκολαπτήριου για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και η επόμενη περίοδος δεν ξέρω αν θα είναι μακρά η όχι, αλλά σίγουρα θα χαρακτηριστεί από τις διεργασίες για την ανάδυση ενός νέου ισχυρού πόλου ο οποίος θα μπορεί να αποτελεί το αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι από εδώ και πέρα δε θα έχουμε αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση. Αυτό θα είναι μια πρωτοφανή συνθήκη σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία», συμπλήρωσε.