Η Κυριακή 25 Ιουνίου, ημέρα εκλογών, είναι εδώ και το βλέμμα των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένο στη χώρα μας και στο πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, αναμένοντας με τη σειρά τους το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός, με τις αγορές να προσβλέπουν σε μια σταθερή κυβέρνηση.
Υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιθανότερος νικητής των εκλογών, βάσει του ποσοστού που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου: «Η πρόκληση είναι αν θα καταφέρει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση ή αν θα αποτύχει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς ουδείς εκ των αρχηγών των κομμάτων στην Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με τους άλλους, κι αυτό σημαίνει ότι, αν ο Μητσοτάκης δεν μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ίσως γίνουν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα», προσθέτει.
«Αν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, αυτό θα σηματοδοτήσει περισσότερη αστάθεια»
Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων έκαναν ράλι μετά τις εκλογές του Μαΐου, «καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν μια νίκη του Μητσοτάκη» στη σημερινή αναμέτρηση, που «ίσως ανοίξει τον δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» και τον δημοσιονομικό δρόμο που ήδη έχει ξεκινήσει.
Ακόμα, θυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε στις εκλογές του Μαΐου ποσοστό σχεδόν διπλάσιο εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1974. Σχετικά με το σενάριο για τρίτες εκλογές, γράφει: «Αν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, αυτό θα σηματοδοτήσει περισσότερη αστάθεια, και το momentum στις αγορές μπορεί να αναστραφεί, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε πριν από 13 χρόνια».
Τονίζει ότι για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται να επαναλάβει το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του τον Μάιο, αφού με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα λάβει πιθανώς τουλάχιστον 151 έδρες έστω κι αν και άλλα κόμματα καταφέρουν να περάσουν το 3% - όριο εισόδου στη Βουλή.
Αναφορά στις ελληνικές εκλογές από όλο τον κόσμο
«Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική άλλης μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τις μετοχές και τα ομόλογα να κάνουν ράλι τις περασμένες εβδομάδες. Η αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα περί τα τέλη του έτους, ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση», αναφέρουν οι Financial Times.
«Το μόνο ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι το εύρος της νίκης του Μητσοτάκη. Αν θα είναι μια άνετη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία ή μια σαρωτική νίκη», δήλωσε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, αρμόδιος για θέματα που αφορούν στην Ευρώπη, διευθυντής του Eurasia Group.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρές προοπτικές νίκης για τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει η Deutsche Welle στο άρθρο της για τις εκλογές.
«Ο 55χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ που οδήγησε την Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού σε μια διετία ισχυρής ανάπτυξης πέτυχε ήδη μια σαρωτική νίκη στις εκλογές πριν από έναν μήνα», μεταδίδει το France 24, αναφέροντας ότι την προηγούμενη τετραετία «μειώθηκαν τα φορολογικά βάρη και μολονότι η πανδημία της Covid-19 εξαφάνισε τα ζωτικής σημασίας έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό, η χώρα έκτοτε ανέκαμψε ισχυρά, με ανάπτυξη της τάξης του 8,3% το 2021 και 5,9% το 2022».
Οι εκλογές γίνονται στη σκιά του πρόσφατου ναυαγίου ανοικτά της Δυτικής Ελλάδας, σημειώνει το Al Jazeera, «αλλά η καταστροφή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα, καθώς οι Έλληνες αναμένεται να εστιάσουν στα εγχώρια οικονομικά ζητήματα».
Το αραβικό δίκτυο προσθέτει ότι στις εκλογές αυτές «με την πλάτη στον τοίχο στις δημοσκοπήσεις μετά και την ιδιαίτερα φτωχή του επίδοση στην ψηφοφορία του Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται για την πολιτική του επιβίωση. Η καμπάνια του ενόψει των προηγούμενων εκλογών κρίθηκε από πολλούς ως λίαν αρνητική, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε σκάνδαλα που έπληξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς το τέλος της θητείας της».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανική συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, καθώς η προεκλογική καμπάνια του και η προσπάθεια να παρουσιάσει υπό αρνητικό πρίσμα τον Μητσοτάκη και την κυβερνητική του θητεία προειδοποιώντας για κοινωνική φτώχεια φαίνεται ότι δεν βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους. Ούτε τράβηξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν υψηλότερους μισθούς και συντάξεις και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες».
Για την κεντροαριστερή ZEIT «το κατά πόσον θα καταφέρει ο Συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης να σχηματίσει κυβέρνηση και πόσο ισχυρή θα είναι αυτή, πιθανώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το όριο 3% της εισόδου στη Βουλή.
Η γαλλική Liberation αναφέρει ότι, ενόψει των σημερινών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιδίωξε τις τελευταίες ημέρες να επανακινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, που θα μπορούσαν, λόγω κόπωσης, να μπουν στον πειρασμό να μη μεταβούν στα εκλογικά τμήματα. Μια άλλη πιθανή ανησυχία για το συντηρητικό στρατόπεδο: η διαρροή ψήφων στην Ακροδεξιά -όπου δύο έως τρία μικρά κόμματα θα διεκδικήσουν να υπερβούν το όριο του 3%- αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, που θα έχει αριθμητικά αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών που θα λάβει η ΝΔ».