Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών. Αλγεινή, πάντως, εντύπωση προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ, οι βουλευτές των οποίων ψήφισαν «παρών», τη στιγμή που η Νίκη καταψήφισε (!) τη ρύθμιση (σ.σ.: η Πλεύσης Ελευθερίας μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε δώσει επισήμως την ψήφο της, αν και η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως θα ψηφίσει παρών).
Την ίδια ώρα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση είπαν «ναι», βάζοντας τέλος στη ροή χρημάτων προς ένα κόμμα που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο καταδικασμένος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, είχε ξεκαθαρίσει ότι το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί λόγω της μη συμμετοχής του κόμματος στις περασμένες ευρωεκλογές και είχε λάβει ως εκλογική χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 85.000 ευρώ, ενώ ήδη μέχρι στιγμής οι Σπαρτιάτες έχουν ήδη λάβει περί τα 1,7 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, όπως είπε, καμία χρηματοδότηση δεν έχει υπάρξει από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα προς το κόμμα.
Σημαντικές ρυθμίσεις
Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι με την τροπολογία ρυθμίζονται τρία θέματα:
- Το πρώτο σχετίζεται με τον ορισμό της επαναφοράς της χρηματοδότησης, όπως ήταν πριν το 2019, οπότε είχε γίνει αλλαγή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, και η οποία δημιούργησε το ζήτημα με την εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, ακόμη κι αν αυτά δεν συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την οποία χρηματοδοτήθηκαν.
- Το δεύτερο είναι ότι προβλέπεται μια ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα επιστρέφονται τυχόν εκλογικές χρηματοδοτήσεις, διότι το 60% της εκλογικής χρηματοδότησης καταβάλλεται πριν τη διενέργεια των εκλογών και το 40% μετά τις εκλογές. Μια διαδικασία επιστροφής ώστε να επιστρέφονται χρήματα που είχαν δοθεί σε κόμματα, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν στις εκλογές.
- Και τρίτον και το σημαντικότερο άρθρο είναι η συμπλήρωση της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία αφορά και τη δυνατότητα η Βουλή, με απόφαση που θα λάβει με ονομαστική ψηφοφορία, να αναστείλει την χρηματοδότηση κόμματος, μέχρι να βγει αθωωτική απόφαση από τη Δικαιοσύνη σχετικά με πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είναι οι πραγματικοί αρχηγοί των κομμάτων, και τα οποία έχουν καταδικαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του 187 και του 187 Α και συμπληρώνεται και μια δυνατότητα έναρξης αναστολής μέχρι να πάρει απόφαση η Βουλή των Ελλήνων.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σπαρτιατών ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε πρώτα να καταδικαστεί το κόμμα και στη συνέχεια να ανασταλεί η χρηματοδότηση. «Αφήστε να γίνει το δικαστήριο, να μας καταδικάσετε και βάλτε μας αλυσίδες, να μας κρεμάσετε στο Σύνταγμα», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι οι Σπαρτιάτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Υποστήριξε, δε, ότι οι Σπαρτιάτες αποκλείστηκαν «αναίτια και ανέντιμα» και πρόσθεσε ότι «η δικαίωση έρχεται».
Εμείς το είπαμε πρώτοι
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να… οικειοποιηθεί τη ρύθμιση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Μάντζο να ζητά εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση δήθεν καθυστέρησε να φέρει την τροπολογία. «Τόσους μήνες μετά τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει, τόσον καιρό μετά από πάμπολλες ερωτήσεις και επίμονη πίεση, η κυβέρνηση αντιδρά μόλις σήμερα. Προσπαθούμε από χθες τη νύχτα να υπολογίσουμε πόσα χρήματα θα είχαμε εξοικονομήσει, αν είχατε κάνει δεκτές εγκαίρως όλες τις τροπολογίες μας, και χάσαμε το μέτρημα», είπε. «Ας φύγουμε από τη συζήτηση ποιος έφερε πρώτος τη ρύθμιση. Τον Οκτώβριο την είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ και τότε τη στηρίξαμε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλης.
«Η τροπολογία της κυβέρνησης για την αναστολή της χρηματοδότησης επικαλείται τον "τρομονόμο", ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους καταστολής για το εργατικό λαϊκό κίνημα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ι. Δελλής, με τον Περισσό όπως είχε κάνει και στην αντίστοιχη ρύθμιση για τη Χρυσή Αυγή να λέει «όχι». Τέλος, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου ξεκαθαρίζοντας ότι «βεβαίως είμαστε υπέρ της τροπολογίας, όπως ήμασταν και υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η μάχη κατά του φασισμού είναι διαρκής».
Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξήγησε το «παρών» υπογραμμίζοντας ότι η παράγραφος 3 «δίνει το δικαίωμα στην πλειοψηφία να θέσει εκτός νόμου όποιο κόμμα δεν της αρέσει», θέση που υποστήριξε και το ΚΚΕ.