Τεχνοκράτης από τον ιδιωτικό τομέα που θα προσεγγίσει με business ματιά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων θα είναι ο project manager που θα αναλάβει να ξεμπλοκάρει τις εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ που έχουν ξεπεράσει πλέον τις 300.000. Ο νέος μάνατζερ θα προτείνει λειτουργικές βελτιώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων. Ο Κωστής Χατζηδάκης που είχε αναθέσει σε εξωτερικούς μάνατζερ και το πρόβλημα της ΔΕΗ βλέπει ήδη υποψήφιους που θα συνεργαστούν με τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας αυτή είναι μια πάγια τακτική που χρησιμοποιείται στις προβληματικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Για το ίδιο πρόβλημα, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «σαράκι» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του χθες στο υπουργείο εργασίας επεσήμανε :«Πρώτοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα το φέρουμε εις πέρας παρά τις δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια» σημείωσε.
Με τη σειρά του ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις είναι για τον ίδιο προσωπικά η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο και εξήγγειλε ότι καταρτισθεί αμέσως ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Μάλιστα, όπως είπε τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις δύο κομβικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό ενώ έδωσε έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας που θα προωθηθεί το Φεβρουάριο στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εργατική νομοθεσία που παραμένει ίδια από το 1982 πρέπει να προσαρμοστεί στην covid εποχή κατά την οποία οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από το σπίτι.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης που αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει νόμος του Κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Για τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την ενίσχυση των πληγέντων στη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Όλα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία και το 2020 παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση προκειμένου «να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικότατο κοινωνικό αποτύπωμα διότι ουσιαστικά δίνει δεύτερη ευκαιρία και τρίτη ευκαιρία σε συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, η οποία διαρκώς αλλάζει.»
Στο επίκεντρο των αναφορών βρέθηκε ακόμη η δημογραφική πολιτική και η στήριξη της οικογένειας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα ληφθούν μέτρα όπως η άδεια πατρότητας, η επιβράβευση επιχειρήσεων που προωθούν έμπρακτα την ισότητα των φύλων, η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της εξουσιαστικής βίας που έφερε στο προσκήνιο, όπως είπε χαρακτηριστικά η γενναία Σοφία Μπεκατώρου αναδεικνύοντας το με έναν τρόπο που -πιστεύω- ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.»
Επιπροσθέτως ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στις δράσεις για την κοινωνική προστασία που αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους αναπήρους, τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά που χρήζουν προστασίας. Όπως συμπλήρωσε για τις δράσεις θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ θα θεσπιστούν και άλλα μέτρα όπως η κάρτα αναπηρίας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα