Έκκληση Βερολίνου προς Αθήνα να εντείνει τις απελάσεις προς την Τουρκία

20

Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να ελέγξει τις ροές των παράτυπων μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, ζητάει από την Αθήνα το Βερολίνο, πιέζοντας παράλληλα την Ελλάδα να εντείνει τις απελάσεις προς την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke Mediengruppe, ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την κατάσταση στους ελληνικούς προορισμούς κοντά στην Τουρκία. «Χρειάζεται να σημειώσουμε επειγόντως πρόοδο στους μικρούς επαναπατρισμούς στην Τουρκία, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε ορισμένα κέντρα υποδοχής στα νησιά», δήλωσε ακόμη ο Στέφαν Μάιερ και επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει μία πιο «ολοκληρωμένη εφαρμογή» της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, ώστε να αποθαρρύνονται οι μετανάστες από το συχνά επικίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το 2016, μόλις 1.904 άνθρωποι απελάθηκαν στην Τουρκία, ενώ 24.348 Σύροι που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ε.Ε.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τις νέες απειλές, το Σάββατο, ότι θα ανοίξει ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες.