«Πολιτικές κατά της βίας. Όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν» ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής με πολίτες, μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από όλη την Αττική να δίνουν το «παρών».
Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του:
«Θεωρώ ότι οι βασικές συζητήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι δύο: η πρώτη αφορά τις πολιτικές, όπως πολύ σωστά και επιτυχημένα αναφέρει και ο τίτλος της εκδήλωσής μας, δηλαδή το τι κάνουμε ήδη, αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε. Τα πολλά Κέντρα Φιλοξενίας που έχουν ανοίξει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα εξειδικευμένα κέντρα διαχείρισης και υποδοχής καταγγελιών στην ελληνική αστυνομία – εκ των οποίων δεν υπήρχε ούτε ένα μέχρι πριν το 2019, η τηλεφωνική γραμμή 15900, η γραμμή 10306, όλα όσα έχουν γίνει στα σχολεία με τους εξειδικευμένους ψυχολόγους που όλο και περισσότεροι έρχονται για να μιλήσουν με τα παιδιά που είναι θύματα bullying, το panic button, αλλά κι αλλαγές στην νομοθεσία.
Θυμάμαι ότι, πριν από λίγα χρόνια, όντας πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, όταν ξεκίνησαν να γίνονται καταγγελίες για αυτό το ζήτημα της έμφυλης βίας και κακοποίησης, το κίνημα «MeToo» πήρε διαστάσεις και στην Ελλάδα και κάποιοι επέλεξαν, παραδοσιακά, να κάνουν πορείες χωρίς αιτήματα, μόνο με συνθήματα, εργαλειοποιώντας υποθέσεις κακοποίησης γυναικών, γυναικοκτονιών, δολοφονίες.
Εμείς τότε ως νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, με μια μεγάλη ομάδα παιδιών από την οργάνωσή μας, αλλά και απλών νέων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν, κάναμε μια πρόταση, της οποίας το κυριότερο σκέλος αφορούσε μέτρα σχετικά με το ζήτημα. Την καταθέσαμε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα. Αφού καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, έγιναν δεκτές.
Μία εβδομάδα μετά, θυμάμαι τον πρωθυπουργό και πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει μία σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων και μέσα σε αυτές, είδαμε και την δική μας δουλειά. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε κόμμα, δεν συμβαίνει υπό την πρωθυπουργία του οποιουδήποτε. Συνέβη με κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, θα μου πείτε «λύσατε όλα τα προβλήματα με την αυστηροποίηση μιας σειράς ποινών»; Σε καμία περίπτωση.
Ήταν όμως κι αυτό, ένα ακόμη βήμα, όπως και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές. Το δεύτερο που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να πούμε πέρα από το πολιτικό σκέλος που είναι σίγουρα και το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και χωρίς υποκρισία. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ημών και των δικών μας αντιπάλων.
Γιατί δυστυχώς τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης αυτοί που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες, να κλείνουν δρόμους και να στοχοποιούν τους υπόλοιπους, δεν έκαναν τίποτα από όλα όσα προανέφερα ότι κάναμε εμείς. Ακόμα κι αυτά που κάναμε, κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι λίγα. Αυτό επιδέχεται συζήτησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Όμως οι άλλοι δεν έκαναν τίποτα. Και σε πολλά από αυτά, έκαναν τα αντίθετα από αυτό που έπρεπε, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μείωσαν όλες τις ποινές που σχετίζονται με τα αδικήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα.
Ενώ τα αδικήματα αυτά είναι η κατάληξη. Γιατί για να φτάσουν στο σημείο οι θύτες να διαπράξουν σοβαρά αδικήματα βίας, πόσο μάλλον και τα πιο ειδεχθή από αυτά, σίγουρα υπάρχει μια κλιμάκωση στην άσκηση βίας που έχει ήδη προηγηθεί.
Μέχρι τις εκλογές θα βρισκόμαστε εδώ, να παρουσιάζουμε το έργο μας, να συζητάμε τι δεν λειτουργεί τόσο καλά, τι πρέπει να βελτιώσουμε ακόμα, τι πρέπει να κάνουμε στην επόμενη τετραετία και βέβαια έχουμε καλά στο μυαλό μας ότι μετά από πολλά χρόνια μας δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε δύο κυβερνήσεις, δύο πρωθυπουργούς, να συγκρίνουμε πολιτικές. Αν το 2019 οι πολίτες ψήφισαν κατά μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία με τη λογική της προοπτικής, το 2023 πιστεύω ότι θα ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία, με τη λογική της επιβράβευσης και της ελπίδας για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα τόνισε: «Η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τις γυναίκες – θύματα βίας είναι στις προτεραιότητές μας. Προωθούμε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο πολιτείας και κοινωνίας. Οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους, είμαστε δίπλα τους. Και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να σπάσουμε όλοι και όλες μαζί τον κύκλο της βίας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε κατά την ομιλία του: «Η βία, στη μετά- covid εποχή, έχει σιγουρά αυξηθεί σε κάθε δυνατή μορφή. Παγκοσμίως, σύμφωνα με το The American Journal of Emergency Medicine η αύξηση είναι 25% ως 33%. Το 2022 στη χώρα μας – ως ΕΛΑΣ- αντιμετωπίσαμε 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο αριθμός αυτός είναι λάθος να ερμηνεύεται απλά ως μια έξαρση των περιστατικών. Το σημαντικότερο είναι ότι αυξήθηκαν και οι γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Αυξήθηκε, όμως, και η δυνατότητα της Πολιτείας να τις ακούει. Γιατί εκεί που, άλλοτε, έβρισκαν κλειστές πόρτες στα Αστυνομικά τμήματα, τώρα βρίσκουν ανθρώπους εκπαιδευμένους και έτοιμους να τις βοηθήσουν.
· Δημιουργήσαμε 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Με επικεφαλής, κυρίως, γυναίκες αξιωματικούς.
· Στις δομές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, υπηρετούν σήμερα περισσότερα από 400 στελέχη.
· Εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς, ώστε να μπορούν να χειριστούν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.
· Εμπλουτίζουμε διαρκώς τα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ έχουμε ήδη ολοκληρώσει και την επιμόρφωση περίπου 6.100 στελεχών.
· Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τη συμβουλευτική γραμμή 15900, στηρίζοντας πολύπλευρα τις γυναίκες που κινδυνεύουν.
Δημιουργήσαμε ισχυρό «δίχτυ» ασφαλείας – Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε γυναίκα. Με την ίδια δυναμική αντιμετωπίσαμε και την οπαδική βία. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη δολοφονία του 19χρονου ‘Αλκη πραγματοποιήθηκαν 575 έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και μπήκε λουκέτο σε 67 συνδέσμους ενώ έγιναν 17 συλλήψεις. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που είναι παγκόσμιο, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες, ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία! Επίσης εξαρθρώσαμε τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν για χρόνια στην Εστία Ζωγράφου, διασφαλίζουμε τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απελευθερώνουμε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους από καταλήψεις. Στην πράξη αποδεικνύουμε ότι άβατα και γκρίζες ζώνες ανομίας και εγκληματικότητας στη δική μας λογική δεν υπάρχουν.
Kι επειδή κάθε ζωή έχει αξία, το 2022 σχηματίσθηκαν 1.717 δικογραφίες για κακοποίηση ζώων. Έγιναν 308 συλλήψεις και επιβλήθηκαν 1.953 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 3.251,265 ευρώ. Προχωρούμε με μία Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική. Απέναντι σε κάθε μορφή βίας, κάθε μορφή εγκλήματος. Δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη».
Η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για ζητήματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με την έξαρση των φαινομένων βίας, η Κυβέρνησή μας έπρεπε να δράσει άμεσα και αποφασιστικά για την εξάλειψή τους, αλλά και την προστασία των θυμάτων. Μια πολύ σημαντική απόφαση του Πρωθυπουργού μας ήταν η δημιουργία ειδικού Χαρτοφυλακίου για την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας των πολιτών, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα θύματα κακοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, για να δημιουργήσουμε έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας για τους πολίτες, αλλά και για να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, λειτουργούμε την δωρεάν και 24ωρη εθνική τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 για τον γενικό πληθυσμό, που έχει δεχθεί περισσότερες από 540.000 κλήσεις. Μάλιστα, πρόκειται να αναβαθμίσουμε τη Γραμμή με περαιτέρω υπηρεσίες, όπως η παιδική κακοποίηση, με την ψυχοεκπαίδευση των επαγγελματιών και την υποστήριξη των θυμάτων και των γονέων.
Παράλληλα, στο χαρτοφυλάκιό μας, εκπονήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία με ορίζοντα δεκαετίας, με τις προτάσεις 35μελούς Επιτροπής ειδημόνων και την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ, που εστιάζει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους και εργαζόμενους. Το Σχέδιο τίθεται εντός των ημερών σε διαβούλευση.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 66 νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, εκ των οποίων 54 έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Μεταξύ αυτών που θα λειτουργήσουν, είναι δύο Κέντρα Ημέρας εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας, καθώς και 6 Κέντρα Ημέρας και 1 Κινητή Μονάδα για παιδιά και εφήβους, μεταξύ των οποίων δύο Κέντρα Ημέρας για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., Γιώργος Κώτσηρας, αναφέρθηκε σε μία σειρά καίριων πρωτοβουλιών που έχει προωθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων βίας.
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης εστίασε, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη λειτουργία -για πρώτη φορά- του «Σπιτιού του Παιδιού», τη θέσπιση του Ειδικού Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ευάλωτων θυμάτων.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδίασε και υλοποιεί οριζόντιες, συνεκτικές, πολυεπίπεδες και πραγματικά προοδευτικές πολιτικές τόσο για την πρόληψη της βίας όσο και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων με έμφαση στα πλέον ευάλωτα από αυτά» και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα θύματα και προβλέπουμε αυστηρές ποινές για τους δράστες. Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και να υψώνουμε ένα τείχος προστασίας για την πρόληψη και εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής βίας».
Η αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας Δήμου Αθηναίων ‘Αννα Ροκοφύλλου επεσήμανε το σημαντικό ρόλο και τις δράσης της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, τόσο όσον αφορά την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα ισότητας και έμφυλης βίας, όσο και τις δράσεις τους σχετικά με τη στήριξη και την προστασία των θυμάτων κακοποιητικής και βίαιης συμπεριφοράς.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ενώ κεντρικοί ομιλητές στην συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για ζητήματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και η αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας Δήμου Αθηναίων ‘Αννα Ροκοφύλλου.