Επιμένει η αντιπολίτευση να κάνει  λόγο για απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και πρόχειρες λύσεις στα προβλήματα από την κυβέρνηση, επιτιθέμενη στην αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή και πρόσφατα περιστατικά καθυστερήσεων ασθενοφόρων, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «πρόχειρη λύση» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Η αντιπολίτευση δεν παρακολούθησε, φαίνεται, τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που αναφέρονται στην αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ. Σε αυτές όχι μόνο επεσήμανε τις προεκλογικές δεσμεύσεις για 800 μόνιμους πρόσθετους στο ΕΚΑΒ, «ανεξάρτητα από τις άμεσες κινήσεις για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες», αλλά τόνισε ότι τελικός στόχος είναι στις αστικές και ημιαστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται μέσα σε 7 έως 15 λεπτά.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες, συγκροτείται ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές - διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.

Να σημειωθεί δε ότι ήδη μετά την υπογραφή της ΠΝΠ, 199 άτομα-μέλη πληρωμάτων αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση σε 61 περιοχές της χώρας που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες. Ταυτόχρονα, καθιερώθηκαν διαδικασίες συντονισμού σε καθημερινή βάση, ώστε οι ελλείψεις κατά το δυνατόν να αλληλοκαλύπτονται.