Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αύξησε τις παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στους ρωσόφιλους αυτονομιστές σε ένα υπόβαθρο ανησυχιών για μια ρωσική εισβολή.
“Η διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να ενισχύει τις ικανότητες μάχης” των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία στέλνοντάς τους άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Από την έναρξη του έτους, οι ρωσικές αρχές “έχουν παραδώσει μυστικά διά σιδηροδρομικής και οδικής μεταφοράς από το ρωσικό έδαφος (…) περισσότερους από επτά τόνους καυσίμου, αρκετά άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού, άλλα όπλα και πυρομαχικά”, ανέφερε αυτή η διεύθυνση πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.
Η ουκρανική υπηρεσία κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι “στρατολογεί ενεργά” στη Ρωσία “μισθοφόρους” και τους εκπαιδεύει σε κέντρα εκπαίδευσης για να τους στείλει να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στις τάξεις των δυνάμεων των αυτονομιστών.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω πρωτόγνωρων εντάσεων με τη Μόσχα, που κατηγορείται από το Κίεβο καθώς και από τις δυτικές χώρες ότι ετοιμάζει μια εισβολή στη γειτονική της χώρα.
Η ανατολική Ουκρανία αποτελεί από το 2014 σκηνικό ενός πολέμου με τους αυτονομιστές των οποίων η Μόσχα θεωρείται ευρέως στρατιωτικός ανάδοχος.
Η ένοπλη αυτή σύγκρουση, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε λίγο μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
Προειδοποίησεις Σολτς και Τζόνσον
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει “ μεγάλο” τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες “ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος”.
“ Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Η Μόσχα θέλει να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία
Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε τον τόνο της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση λέγοντας κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση.
Καθισμένος απέναντί του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Λεμάν, δεν αναμένεται να διαρκέσει παρά ένα δίωρο και στην συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν χωριστά δηλώσεις στον Τύπο.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι γνωρίζονται καλά, έσφιξαν τα χέρια στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.
Η συνάντηση είναι η τελευταία πράξη μίας διπλωματικής χορογραφίας που εκτυλίχθηκε με βάση τις υποψίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που διαψεύδει το Κρεμλίνο, έχοντας παράλληλα συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για την δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.