Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως αποκάλυψε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Λυκείων, επεσήμανε πως εάν δεν είχαμε τα self tests, θα είχαμε σήμερα φορείς να διασπείρουν τον ιό στα σχολεία. Προανήγγειλε πως σύντομα το “εργαλείο” αυτό θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο, ώστε να υπάρχει καλύτερη “χαρτογράφηση”.

Δεν έκρυψε πως, ως Υπουργός Ανάπτυξης, υποστηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού. Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως η κινητικότητα του κόσμου συνδέεται με την ανάγκη να ανοίξει η εστίαση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους.

Ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, είπε πως «μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.

Σχετικά με τις μετακινήσεις όσων έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε πως εάν ισχύσει το λεγόμενο “πράσινο διαβατήριο” για τους τουρίστες, θα εξεταστεί η εναρμόνιση του μέτρου και για τους εμβολιασμένους στην Ελλάδα. «Καλώ τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μείζον τώρα», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα, είπε πως «θα δούμε τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως «δεν κάνουμε μακροχρόνιες προβλέψεις εν μέσω κορωνοϊού»

Κατηγορηματικός ήταν όσον αφορά στην Επιτροπή ότι «κανείς δεν υπονοεί πως έχει άλλα κίνητρα» και σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε τα μέλη της Επιτροπής αντικείμενο του πολιτικού παιχνιδιού». Ειδικότερα για τη διαφωνία Τσιόδρα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, επανάλαβε πως του έχει εμπιστοσύνη και προσέθεσε πως «το μόνο άγχος του είναι να μη θρηνήσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές».

Τέλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε πως πιστεύει ότι «είμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής» και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μη μας παρασύρει η κούραση σε λάθος ενέργειες και “τα τινάξουμε όλα στον αέρα”.