Με ρυθμούς-ρεκόρ προχωρά η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με αιχμή του δόρατος τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο εντάχθηκαν στο σύστημα σχεδόν 2.000 νέοι γιατροί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 5.496. Παράλληλα, έχουν εγγραφεί ήδη περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες.
Από την 1η Ιουνίου, όσοι πολίτες δεν έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό, θα εγγραφούν αυτόματα σε διαθέσιμο ιατρό της περιοχής κατοικίας τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΜΚΑ τους. Ωστόσο, διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής ιατρού χωρίς κόστος, εφόσον το επιθυμούν.
Η κα Αγαπηδάκη υπογράμμισε τη σημασία του ενλόγω θεσμού, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για μια τεχνική αλλαγή αλλά για βαθιά μεταρρύθμιση στον τρόπο παροχής φροντίδας, που συνδέεται με την πρόληψη και τη διαρκή ιατρική παρακολούθηση κάθε πολίτη. Όπως ανέφερε, «χτίζουμε μια κουλτούρα πρόληψης που μέχρι σήμερα έλειπε από τη χώρα».
Πέρα από την καθολική εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας αναφέρθηκε και στις ευρύτερες τομές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συγκεκριμενα στην ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας και νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, την έναρξη εφημεριών σε επιλεγμένα κέντρα υγείας που ήδη έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 10.000 περιστατικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, και την κινητοποίηση ομάδων υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Βόρειος Έβρος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη στήριξη των παιδιών, με την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού παιδιάτρου. Μέχρι στιγμής, 250 παιδίατροι έχουν ενταχθεί στο σύστημα, προσφέροντας υπηρεσίες σε περίπου 350.000 παιδιά, με στόχο την κάλυψη 500.000 παιδιών το επόμενο διάστημα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις ενέργειες ενίσχυσης των ειδικοτήτων γενικής ιατρικής και παθολογίας, μέσω επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, όπως το εφάπαξ ποσό των 40.000 ευρώ για νέους γιατρούς που θα επιλέξουν αυτές τις ειδικότητες.