Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Το προαιώνιο ερώτημα γίνεται και πάλι επίκαιρο αν και ελαφρώς παραλλαγμένο: «Ο αθλητής κάνει την ομοσπονδία ή η ομοσπονδία τον αθλητή;».

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομοσπονδία της Άρσης Βαρών. Όσο υπήρχαν αθλητές και καλή συνεργασία τότε το άθλημα προκαλούσε ρίγη συγκίνησης στους Έλληνες. Μόλις άρχισαν τα προβλήματα, τέλος.

Γιατί όμως αυτή η εισαγωγή; Διότι μια ανακοίνωση προκαλεί από ερωτήματα μέχρι δικαιολογημένη αγανάκτηση. Είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας με την οποία προσπαθεί μάλλον ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει την απόφασή της να κινηθεί εναντίον του χρυσού ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη καταθέτοντας αγωγή και ζητώντας του 100.000 ευρώ για συκοφαντική (μάλλον) δυσφήμιση.

Αφορμή όλων αυτών είναι το νομοσχέδιο του Αυγενάκη με το οποίο μπαίνει τέλος στους αιώνιους προέδρους των Ομοσπονδιών, στους συλλόγους σφραγίδα και σε τακτικές που προσφέρουν μόνο στην αδιαφάνεια.

Τι λοιπόν ενόχλησε την ΕΙΟ; Η ακόλουθη δήλωση του Κακλαμανάκη: «Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης».

Σε αυτή τη δήλωση δεν υπάρχει φυσικά αναφορά στην ΕΙΟ αλλά μια γενική διαπίστωση με την οποία λίγοι θα διαφωνήσουν. Μόνο που την ΕΙΟ την ενόχλησε αρκετά και έστειλε εξώδικο στον «Γιο του Ανέμου» ζητώντας του να ανακαλέσει. Εκείνος δεν το έκανε αλλά η διοίκηση αντί να επιλέξει την ενεργοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών όπως προβλέπεται και στο καταστατικό της, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Αυτή η επιλογή είναι το πρώτο παράλογο.

Καλό λοιπόν θα ήταν η αιώνια διοίκηση της ΕΙΟ να εξηγήσει γιατί προσέφυγε κατά του Κακλαμανάκη και όχι για παράδειγμα της Φωτεινής Πιπιλή η οποία δήλωσε πως «ξέρω πολύ καλά πόση βρώμα και δυσωδία υπάρχει, ακριβώς, σε Ομοσπονδίες, θα ήθελα, προηγουμένως, πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο, που επιχειρεί μια εξομάλυνση των καταστάσεων, να είχε προηγηθεί ένας οικονομικός έλεγχος».

Ή κατά του Δημήτρη Παπαδόπουλου, βετεράνου διεθνή καλαθοσφαιριστή ο οποίος δήλωσε: «Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και ο πανίσχυρος άνεμος της κοινωνίας να ξεριζώσει κάθε εμπόδιο, που αντιστέκεται στην εξυγίανση του αθλητισμού. Οι Ολυμπιονίκες μας μίλησαν και όλοι συμφωνούν με το σχέδιο νόμου του κ. Αυγενάκη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι, που τίμησαν και τιμούν το αληθινό αθλητικό κίνημα. Βγείτε να δηλώσετε όλοι την υποστήριξή σας. Ο κάθε ένας ξεχωριστά ας ενώσει τη φωνή του με τον ούριο άνεμο της ελπίδας. Αξιότιμε, νομικέ και Βουλευτή, κ. Στυλιανίδη, πώς είναι δυνατόν να επικροτείτε και να αφαιρείτε την πολιτική βούληση του συναδέλφου σας, κ. Αυγενάκη και από την άλλη να υποστηρίζεται το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών; Δεν καταλαβαίνετε ότι μια ομοσπονδία, που διοικείται, επι 40 χρόνια, από τους ίδιους ανθρώπους, παύει να είναι ένας δημοκρατικός θεσμός και μεταλλάσσεται σε μια οργάνωση μη χρηστής διακυβέρνησης, η οποία, ως μοναδικό σκοπό, έχει την εξυπηρέτηση του κυκλώματος διαφθοράς και την οριστική διάλυση των αξιών, που πρεσβεύει το αθλητικό κίνημα και ιδεώδες; Αν το καταλαβαίνετε, είναι υποχρέωση των κυβερνώντων, αυτό το κράτος, την Ελλάδα μας, να βρείτε τον τρόπο να συμβάλετε στην κάθαρση και να σταματήσετε να διατυπώνετε νομικές τάχα μου επιφυλάξεις. Γιατί γνωρίζετε, ως εξαίρετος νομικός και συνταγματολόγος, ότι όλα σ’ αυτή τη ζωή αλλάζουν και ότι η υγιής δημοκρατία γεννήθηκε, για να αντιμετωπίζει και να διορθώνει τα κακώς κείμενα και τους νόμους των ανθρώπων».

Από την ΕΙΟ μπροστά στην έλλειψη επιχειρημάτων αντιτείνουν πως και ο Νίκος Κακλαμανάκης έχει καταθέσει αγωγή κατά της γγ του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Δεν μας λέει όμως γιατί και αν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Θα έχουν τους λόγους τους.

Εκείνο που δεν περίμενε η ΕΙΟ ήταν πως ο Νίκος Κακλαμανάκης θα έβρισκε την στήριξη αθλητών και προσωπικοτήτων. Και αυτή η εξέλιξη δοκιμάζει την ψυχραιμία της διοίκησης της Ομοσπονδίας με την γγ Ανδρονίκη Αναστασίου να εκτίθεται στα social media με αγοραία φρασεολογία. Κατά την εκπρόσωπο λοιπόν των αθλητών της Ιστιοπλοΐας ο Κακλαμανάκης είναι «λασπολόγος δήθεν σημαιοφόρος» ενώ στις 30 Ιουνίου διαπιστώνει πως «βρωμάει ο τόπος από το κίβδηλο χρυσό που ναι χωμένο μέσα στο σκατό. Αλλά ακόμα και με την αυγή θα το φάει το μαύρο σκοτάδι». Μολονότι δεν αναφέρεται ονομαστικά επιτρέπει συνειρμούς. Ένα θεσμικό πρόσωπο επιλέγει να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο δημόσια κατά εκείνων που τίμησαν την Ελλάδα, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους Έλληνες και έγιναν πρεσβευτές της χώρας παγκοσμίως. Μια βόλτα στα social media της κ. Αναστασίου προκαλεί τουλάχιστον δυσάρεστη έκπληξη.

Σε κάθε περίπτωση το νομικό τμήμα της ΕΙΟ μάλλον θα πρέπει να έχει πάρει φωτιά μιας και σημαντικά ονόματα του αθλητισμού δημόσια και με κάθετο τρόπο στέκονται στο πλευρό του Νίκου Κακλαμανάκη.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο 470 μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά, Σοφία Μπεκατώρου, έχει πάρει εδώ και καιρό θέση στην κόντρα των αθλητών με την ομοσπονδία ιστιοπλοΐας. Για το θέμα της αγωγής στον Κακλαμανάκη έγραψε: «Ο Νίκος Κακλαμανάκης δεν μιλάει αν δεν έχει κάτι σοβαρό να πει. Πόσο μάλλον, όταν δεν πρόκειται για ιδίου όφελος, αλλά για να διεκδικήσει τα δικαιώματα όλων μας και ιδιαίτερα των γενεών που θα ακολουθήσουν. Γιατί αν θελουμε να έχουμε ως χώρα υγιείς αθλητές, πρωταθλητές και σοβαρές προσωπικότητες πρέπει να έχουμε και τη διάθεση να τους ακούμε και να σεβόμαστε τους θεσμούς μας, που προάγουν το διάλογο και τη λογική σκέψη».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο, ο Παναγιώτης Μάντης με τον Παύλο Καγιαλή, οι οποίοι αναδημοσίευσαν σχετικό άρθρο με αναφορά στο εξής απόσπασμα: «Ο Κακλαμανάκης κατέθεσε την άποψη ενός Ολυμπιονίκη αθλητή που αγωνιά για το άθλημά του, στο ναό της δημοκρατίας και στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, όπως όφειλε να κάνει ως πολίτης και ως εξέχων αθλητής. Αυτό μάλλον απαγορεύεται στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η ανερχόμενη Βασιλεία Καραχάλιου, η οποία εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε μεγάλη κόντρα με την ΕΙΟ. Είναι η νεαρή αθλήτρια που υπερασπίστηκε σθεναρά ο Νίκος Κακλαμανάκης ώστε να μην παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο επειδή έχει το θάρρος της γνώμης της. Η Καραχάλιου έγραψε χαρακτηριστικά: «Όταν διώκουν τον Νικόλα, είναι σαν να μας διώκουν όλους».

Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει ο Βύρωνας Κοκκαλάνης, ο αθλητής που προπονεί ο Κακλαμανάκης στο δρόμο προς το Ολυμπιακό όνειρο: «Ο προπονητής μου, Νίκος Κακλαμανάκης, σύρεται στα δικαστήρια επειδή κατέθεσε την άποψη του για τον νέο αθλητικό νόμο ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων τον Νοέμβριο του 2019. Στην χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, απαγορεύεται η ελευθερία του λόγου?! Νίκο, είμαστε όλοι μαζί σου».

Αξίζει να δούμε όμως και ποιος επιτίθεται στον Νίκο Κακλαμανάκη: πρόεδρος της ΕΙΟ είναι ο κ. Αντώνης Δημητρακόπουλος με δίδυμο του στη διοίκηση ως γγ την κα Αναστασίου. Στοιχεία που να δείχνουν πόσα χρόνια βρίσκονται στη διοίκηση της ομοσπονδίας δεν υπάρχουν στον ιστότοπο της. Παρόλα αυτά πληροφορίες μας θέλουν ο κ. Δημητρακόπουλος να είναι πρόεδρος από το 1993. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 27 χρόνια!!! Πλέον με την αλλαγή στην νομοθεσία θα βγει σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και ίσως έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί η κα Αναστασίου.

Και το ερώτημα παραμένει: ο αθλητής κάνεις την ομοσπονδία ή η ομοσπονδία των αθλητή; Τι είναι αλήθεια μια ομοσπονδία χωρίς πετυχημένους αθλητές; Εκτός και αν η (όποια) Ομοσπονδία δεν θέλει αθλητές που να ξεχωρίζουν και να ανεβαίνουν ψηλά γιατί τότε τα φώτα στρέφονται επάνω της.