Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση στο Ισραήλπυρομαχικών αρμάτων και σχετικού εξοπλισμού, με εκτιμώμενη οικονομική αξία 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.Η πώληση θα γίνει από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και θα αποτελείται από πυρομαχικά (120mm M830A1 High Explosive Anti-Tank Multi-Purpose with Tracer -MPAT), αλλά και σχετικό εξοπλισμό, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Πεντάγωνο.

  Το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε όλη τη Γάζα. Στρατιώτες συγκρούονται με τη Χαμάς σε κατεστραμμένο σχολείο στη Σετζαίγια, στην πόλη της Γάζας, όπου, όπως υποστηρίζουν, βρήκαν όπλα της οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη τούνελ.Για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες το τελευταίο 24ωρο από αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ντέιρ Αλ- Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ενώ συνεχίζονται τα ισραηλινά χτυπήματα και στον νότο με επίκεντρο τη Χαν Γιουνίς. Χάος επικρατεί στο νοσοκομείο Νασέρ, όπου καταφθάνουν συνεχώς τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.Στο στόχαστρο των Ισραηλινών και η Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι. 
«Όλοι οι πολίτες αποτελούν στόχο. Ακόμη κι εκείνοι που μένουν ειρηνικά στα σπίτια τους. Ξυπνάμε κάθε μέρα μέσα στην καταστροφή, την τραγωδία και τον πόνο» λέει Παλαιστίνιος από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αμερικανικό ιστότοπο, οι Αμερικανοί πιέζουν το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα έως τα τέλη του χρόνου. Ωστόσο, ο Ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι χρειάζεται άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρώσει τις επιθέσεις του στη Χαν Γιουνίς και προβλέπει ότι η πρώτη φάση του πολέμου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί απο τα τέλη Ιανουαρίου.

Kι ενώ η Ουάσιγκτον καλεί το Τελ Αβίβ να προστατέψει τους αμάχους στη Γάζα, την ίδια ώρα ασκεί βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητεί να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός Την πρόταση υπεψήφισαν τα 13 μέλη του Συμβουλίου ενώ η Βρετανία απείχε.«Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά μια βιώσιμη ειρήνη στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός. Θα τροφοδοτούσε νέο πόλεμο» τόνισε ο Ρόμπερτ Γουντ, πρέσβης των ΗΠΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την ενεργοποίηση για πρώτη φορά από τον Αντόνιο Γκουτέρες του άρθρου 99 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με το Ισραήλ να τον κατηγορεί για μεροληψία. «Ο λαός της Γάζας βυθίζεται στην άβυσσο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βάλει τέλος στο μαρτύριό του» επισήμανε ο Γ.Γ του ΟΗΕ. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παραμένουν, όπως είπε, στο πλευρό του Ισραήλ.

«Όποιος πραγματικά επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή πρέπει να καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχει, είναι καταστρέφοντας τη Χαμάς» είπε ο Γκίλαντ Έρνταν.Το αμερικανικό βέτο καταδίκασε η Χαμάς, ενώ Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι με τη στάση τους γίνονται συνένοχες στα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων. «Όταν αρνείστε να ζητήσετε κατάπαυση του πυρός, αρνείστε να ζητήσετε το μόνο πράγμα που μπορεί να βάλει τέλος στα εγκλήματα πολέμου» επισήμανε ο Ριαντ Μανσούρ, πρέσβης της Παλαιστίνης.

Από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Αντονι Μπλίνκεν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε για απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών. Για ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε λόγο ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας το αμερικανικό βέτο στην πρόταση εκεχειρίας.
«Δυστυχώς, η εκεχειρία απορρίφθηκε προφανώς μόνο με τη ψήφο της Αμερικής. Είναι αυτό δικαιοσύνη; Είναι δίκαιος ένας τέτοιος κόσμος;» κατήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την πιθανότητα να υπάρξει ανεξέλεγκτη έκρηξη στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε το Ιράν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Τις ανησυχίες εξάπλωσης του πολέμου ενισχύει η επίθεση με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη ύστερα από αλλεπάλληλα πλήγματα εναντίον των αμερικανικών δυνάεμων στην περιοχή. Ενώ το Ισραήλ έπληξε με ντρόουν όχημα στη νότια Συρία, σκοτώνοντας τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ κι ένα Σύρο.